Excesul de viteza se afla la originea accidentului autocarului romanesc cazut in prapastie, in Muntenegru, in luna iunie, au anuntat procurorii muntenegreni, citati de ziarul Vijesti, potrivit Mediafax. Soferul autocarului "a rulat cu 80 km/h, dublul vitezei maxime autorizate" pe acel segment de drum, a declarat procurorul de caz, Vojislav Grujici, conform ziarului Vijesti.

Podul de pe care s-a prabusit autocarul in MuntenegruFoto: Agerpres/AP

Grujici nu a oferit alte detalii despre accidentul produs pe 23 iunie la Grlo, la aproximativ 40 de kilometri nord de Podgorita. Autocarul romanesc, in care erau 47 de persoane, a derapat pe un pod, in zona Zdijelo, a patruns pe contrasens, a rupt balustrada de protectie a soselei si a cazut intr-o prapastie cu adancimea de aproximativ 40 de metri. Accidentul s-a soldat cu 18 morti si 29 de raniti. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acrosat usor de autocar si a fost ranit.

Presa din Muntenegru scria ca ancheta autoritatilor muntenegrene a relevat ca, in momentul in care autocarul a iesit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed si este posibil ca soferul sa fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternica a soarelui, pierzand controlul asupra vehiculului, in curba. Anchetatorii au analizat aceasta ipoteza pe baza declaratiilor supravietuitorilor si altor martori.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie face o ancheta in cazul accidentului, sesizandu-se din oficiu pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.

In urma cu o luna, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara ca in cadrul anchetei au fost audiate 23 de persoane si au fost ridicate diferite documente de la societatea de transport si operatorul de turism. Procurorul general preciza atunci ca autoritatile din Muntenegru nu au trimis nici procesul verbal de cercetare la fata locului si nici alte acte in cazul accidentului din Muntenegru. "Noi evaluam actele facute de noi si cand le vom primi de la dumnealor le vom avea in vedere si pe acelea (...).Colaboram direct si cu procurorul din Muntenegru prin intermediul atasatului de interne pe care noi il avem acolo. Este o colaborare si o comunicare foarte buna", spunea Tiberiu Nitu.