Presedintele Traian Basescu a decis, joi, convocarea de urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii vineri, la ora 11:00, in urma unei solicitari a Guvernului. "Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august a.c., la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa C.F.R. Marfa - S.A.", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Administratia Prezidentiala mai precizeaza ca "In cazul in care prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea."

  • Victor Ponta, in concediu incepand din 1 august

Premierul a anuntat luni, 29 iulie, ca va fi in concediu incepand cu data de 1 august: "De joi, am inlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta in totalitate. Daca e ceva care apare intr-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a declarat Ponta luni.

Fost ministru al Internelor in 2009, in guvernul PSD+PC-PD-L, si apoi ministru al Apararii Nationale pana in mai 2012, in guvernele Boc si Ungureanu, vicepremierul Gabriel Oprea este membru fara portofoliu in guvernul Ponta si ii va lua locul premierului in perioada concediului. Iata cateva replici Ponta-Oprea de-a lungul timpului, dupa demisia lui Oprea din PSD: "Tradatorii si ofiterii acoperiti au plecat la UNPR" (Ponta in 2011) - "Nu am vorbit despre Victor Ponta, pentru ca i-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu!" (Gabriel Oprea, iunie 2010)

Gabriel Oprea este viceprim-ministru, este nasul fiului lui Victor Ponta (sursa) si a fost unul dintre profesorii care in 2003 au evaluat teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Citeste aici mai multe despre Gabriel Oprea si relatia sa cu Victor Ponta.

  • Disputa Basescu - Ponta pe tema CFR Marfa

Disputa Traian Basescu - Victor Ponta pe tema privatizarii CRF Marfa a inceput pe 22 iulie, cand seful statului a ridicat o serie de semne de intrebare legate de privatizarea companiei, proces castigat de controversatul om de afaceri Gruia Stoica, si i-a cerut premierului Victor Ponta sa asigure interimatul la Ministerul Transporturilor pana va semna contractul de privatizare sau il va respinge.

Seful statului a afirmat ca Gruia Stoica, care a castigat procesul de privatizare al CFR Marfa, pentru care s-a angajat sa plateasca 202 milioane euro, "cauta cu oarecare disperare bani la banci" pentru a-si onora angajamentele.

In aceste conditii, primul ministru, care a "laudat" public procesul de privatizare, ar trebui sa-si asume responsabilitatea politica in acest caz si sa ramana la conducerea ministerului, in calitate de interimar, pana la semnarea sau respingerea contractului de privatizare, a argumentat Traian Basescu, precizand ca nu vrea sa vada un ministru proaspat desemnat "ca devine tapul ispasitor pentru o operatiune de privatizare, eventual, de tipul Oltchim".

In sedinta de Guvern din 24 iulie a fost aprobata Hotararea de Guvern privind aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfa, premierul Victor Ponta anuntand atunci ca aceasta va fi transmisa CSAT pentru aviz, iar in cazul in care Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nu va fi convocat, privatizarea CFR Marfa va pica. "Pana pe 23 septembrie trebuie sa semnam sau nu contractul. Daca este din vina noastra, nu se intampla nimic. Pur si simplu se anuleaza licitatia", a explicat Ponta. Potrivit acestuia, presedintele avea un termen de 60 de zile pentru a convoca CSAT. Premierul a precizat ca semnarea contractului de privatizare va avea loc doar dupa sedinta CSAT, probabil in luna septembrie. Intrebat care este motivul pentru care a fost trimis actul normativ in CSAT, in conditiile in care Consiliul a avizat deja strategia de privatizare a CFR Marfa, Ponta a raspuns ca este "o companie strategica".

Pe 28 iulie, Romania Libera publica un interviu cu Traian Basescu in care seful statului lasa sa se inteleaga ca, in opinia sa, o posibila explicatie a "formarii tandemului Ponta-Fenechiu" ar putea fi legata de cazul neregulilor depistate la Portul Constanta.

Miercuri, 31 iulie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis desecretizarea documentului prin care a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa. Potrivit documentului aprobat in sedinta CSAT din 5 februarie 2013 si postat miercuri pe site-ul Administratiei Prezidentiale, la sectiunea privind CSAT, "Modalitatea concreta si procedura de privatizare (a CFR Marfa - n. red.) se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".