O oferta de vanatoare de ursi bruni in Romania, cu trofeu "garantat", a declansat o adevarata dezbatere pe Facebook. Anuntul a fost postat sub numele George Richmond Elliott, de la Hunting and Sporting Scotland Ltd, si se referea la "O sansa unica in viata": "doar 4500 Euro pentru 550 Puncte CIC Urs Brun in octombrie 2013". O romanca i-a scris acestuia, de la care sustine ca a primit urmatorul raspuns: "Da, vom ucide toti ursii vostri, toate pasarile voastre din Delta Dunarii, toti cocosii de munte, toti mistretii si toti cerbii. Sunteti o tara ieftina, cu conducatori ieftini, politicieni corupti si asta meritati", scrie Agerpres. Ulterior, pagina de Facebook George Richmond Elliott a fost stearsa. Asa cum reiese dintr-o simpla cautare online, oferta de vanatoare a fost ilustrata cu o fotografie care a fost preluata de pe un site de vanatoare din Alaska.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dezbaterea a inceput de la urmatorul anunt publicat pe Facebook pe un cont cu numele George Richmond Elliott, de la Hunting and Sporting Scotland Ltd:

"Hunting Offer For Brown Bear In Romania. Only 4500 Euro For A 550 CIC Points Brown Bear In October 2013. Guaranteed. The price includes: full board accommodation in a quality lodgement, transportation from/to the airport, insurance and hunting permits. No Trophy Fee.One In A Life Time Opportunity. Please Contact By Email At: contact@huntingandsportingltd.com"

(Oferta de vanatoare pentru ursul brun in Romania. Doar 4500 Euro pentru 550 Puncte CIC Urs Brun in octombrie 2013. Garantat. Pretul include: cazare cu pensiune completa intr-o locatie de calitate, transport de la/catre aeroport, asigurare si permis de vanatoare. Fara taxa pe trofeu. O sansa unica in viata. Va rog contactati prin email la: contact@huntingandsportingltd.com)

UPDATE Raspunsul in bataie de joc primit de pe adresa contact@huntingandsportingltd.com

HotNews.ro a trimis o serie de intrebari pe adresa contact@huntingandsportingltd.com, indicata in oferta de vanatoare. Citeste mai jos raspunsurile primite:

"Yes, indeed George Richmond Elliot is working for us, but he is specialized in hunting werewolves and vampires in Romania. He is now away, hunting chupacabras in South America (Argentina and Peru). We are not hunting brown bears, this kind of game is just too easy for us, and we are searching for a more challenging type of prey, like undead, shifters and fairies. By our accounts, there are only werewolves and vampires in Romania. I will answer to all your questions by points.

1. The offer is not real, we posted the offer with a photo of a GRIZZLY bear from Alaska, and we tried to lure in one or two werewolves with it. We only attracted very stupid people so far, ex. The fang banger Mihai Moraar.

2. We can guarantee even a 900 CIC Points Brown Bear, too bad it doesn¬t exist.

3. We have a contract with many hunting associations from Romania; most of them are secret, like the Templars and the Priory of Sion.

4. Yes, George is working for this company, but he is in South America right now, hunting Chupacabra. (We offer 350 CIC points Chupacabra, guaranteed)

5. George wrote the email indeed, but at the time he was possessed by the spirit of past girlfriends, he was not himself, he was actually possessed by a fat girl he had an affaire a while ago.

6. We have been organizing hunts in Romania from the times of the Romans, 117 AD, to be more accurate, we hunted chimera on those times, unfortunately now extinct (because of the Romanian peasant poachers (in winter times, the wings of the chimera got frozen, so they were unable to fly, easy prey for the peasants).

I would gladly assist you with any other questions you might have.

Best Regards

George Richmond Elliot (not quite himself)

HUNTING AND SPORTING SCOTLAND LTD"

UPDATE Concluzia discutiilor pe un forum din Regatul Unit: Este vorba despre o Inselatorie

Pe un forum din Regatul Unit, un utilizator atrage atentia ca anunturile postate pe pagina de Facebook - Hunting And Sporting Scotland Ltd (cont sters, intre timp) - pot fi o inselatorie. "Am vorbit cu adevaratul George Elliot de mai multe ori astazi si a fost foarte surprins sa auda ca firma sa are pagina de Facebook, pentru ca el nu a creat niciodata una si nici nu are o pagina personala", a scris un utilizator al forumului, pe 16 iulie. Potrivit acestuia, "a contactat politia care a transmis aceasta informatie catre divizia de cercetari penale intrucat este vorba despre o inselaciune. Va rugam nu rezervati o partida de vanatoare prin intermediul acelei pagini."

Discutia de pe forum a inceput de la o intrebare a unui utilizator nemultumit de faptul ca pe pagina Hunting And Sporting Scotland Ltd se afla numeroase fotografii preluate fara acord de la alte companii de vanatoare. Urmareste discutia aici

In urma cu o zi, pagina de Facebook a celui care a publicat anuntul a fost stearsa. Oferta poate fi vazuta, insa, pe site-ul the-hunt.net.

La o simpla cautare pe internet, se poate vedea ca fotografia cu care este ilustrat anuntul a fost preluata de pe un site cu oferta de vanatoare de ursi bruni in Alaska. Vezi aici

O romanca i-a scris celui care a publicat anuntul urmatorul mesaj, potrivit Agerpres: "Va rog nu ne ucideti ursii. Trebuie sa faceti asta neaparat? Asta este singura modalitate prin care va puteti bucura de viata?'.

Ulterior, aceasta a publicat pe Facebook raspunsul pe care sustine ca l-a primit: "Da, vom ucide toti ursii vostri, toate pasarile voastre din Delta Dunarii, toti cocosii de munte, toti mistretii si toti cerbii. Sunteti o tara ieftina, cu conducatori ieftini, politicieni corupti si asta meritati".

Liviu Cioineag, managerul sanctuarului Libearty: Anuntul suna cat se poate de real. Acest domn este un intermediar

Liviu Cioineag de la Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), managerul sanctuarului Libearty, a declarat pentru HotNews.ro ca "anuntul suna cat se poate de real. Acest domn este un intermediar, un fel de agent care intermediaza relatiile intre vanatori si asociatiile de vanatoare din Romania".

"Exista doua sezoane de vanatoare, primavara si toamna, si o anumita cota de vanatoare. Se vaneaza cu o delegare speciala de la Ministerul Mediului", a explicat acesta pentru HotNews.ro. In ceea ce priveste sintagma "No Trophy Fee", Liviu Cioineag a explicat ca trofeul se plateste separat. "Nu are cum sa fie fara taxa trofeul sau sa intre in cei 4.500 de euro cat spune ca valoreaza aceasta vanatoare, pentru ca trofeul se plateste in functie de punctaj".

"Povestea aceasta este acoperita de un temei legal, care se refera la inlaturarea unei probleme. Fiecare asociatie de vanatori face anual o lista cu numarul de ursi care au atacat fie gospodarii, fie animale sau uneori chiar oameni. La Brasov, de exemplu, au fost 20 de ursi bruni propusi a fi recoltati. In unele cazuri, intr-adevar ursul produce pagube. Insa daca in alte tari persoana este despagubita, la noi se trateaza imediat cauza. Exista insa cazuri in care intre momentul producerii pagubei si recoltarea ursului trece un an, ceea ce face putin probabil ca vanatorul sa vaneze exact ursul acela", a declarat managerul sanctuarului Libearty.

"Listele acestea de ursi sunt un acoperis pentru atragerea de vanatori straini. Romania are cel mai mare numar de ursi bruni din Europa si sunt foarte multe persoane amatoare de vanatoare care provin din tarile dezvoltate. Un trofeu de urs poate trece si de 10.000 de euro, daca este bine punctat, ori pentru cei mai multi romani pretul este foarte mare", a continuat Cioineag. Acesta a precizat ca si "vanatorii spun ca pana in 2008 era o alta industrie, insa acum se plang si ei de criza".

Ministerul Mediului: Firmele care posteaza anunturi privind organizarea de 'sesiuni' de vanatoare in Romania nu au dreptul legal de a organiza actiuni propriu-zise de vanatoare, ci doar de a intermedia

Dupa declansarea discutiilor pe aceasta tema, Ministerul Mediului a precizat ca "firmele romanesti sau straine care posteaza anunturi privind organizarea de 'sesiuni' de vanatoare in Romania nu au dreptul legal de a organiza actiuni propriu-zise de vanatoare, ci doar de a intermedia relatiile dintre vanatori si gestionarul fondului cinegetic".

Potrivit Agerpres, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a precizat ca in Romania, la fel ca in majoritatea statelor civilizate, "vanatoarea reprezinta o activitate traditionala care, in ultimul secol, se desfasoara rational, in scopul mentinerii echilibrului dintre speciile de vanat si mediul acestora".

"Calitatea de gestionar al faunei cinegetice asigura dreptul de practicare a vanatorii numai pentru speciile de fauna admise la vanatoare, doar in cadrul cotelor de recolta si cu respectarea reglementarilor speciale privind organizarea si practicarea vanatorii. Recoltarea speciilor la care vanatoarea este interzisa se aproba, in situatii de exceptie, prin derogare de la lege, de catre Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice", se noteaza in informarea Ministerului Mediului.

Efectivele nationale de ursi bruni, estimate pentru 2013 in Romania, sunt de 6.166 de exemplare, potrivit Ministerului Mediului.