Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis desecretizarea documentului prin care a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa. Potrivit documentului postat miercuri pe site-ul Administratiei Prezidentiale, la sectiunea privind CSAT, "Modalitatea concreta si procedura de privatizare (a CFR Marfa - n. red.) se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Documentul publicat astazi dateaza din data de 5 februarie 2013 si arata ca la acea data "Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat Proiectul de Hotarare al Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, nr. DSN1/192, din 31.01.2013, anexa la prezenta hotarare."

Documentul CSAT mai prevede ca "Ministerul Transporturilor sa includa in contractul de privatizare clauze potrivit carora cumparatorul se obliga, sub sanctiunea rezolutiunii contractului si plata unor daune interese, sa mentina obiectul de activitate al Societatii Nationale de Transport Feroviar CFR Marfa - S.A. si sa intreprinda toate masurile necesare pentru indeplinirea, de catre Societatea Nationala de Transport Feroviar CFR Marfa - S.A., pe toata durata de existenta a acesteia, a obligatiilor de natura strategica ce ii revin potrivit legislatiei in vigoare, protocoalelor si acordurilor nationale si internationale (nevoile de aparare ale tarii; transportul trupelor si materialelor militare, neintrerupt pe timp de pace, in caz de calamitati naturale, situatii de criza si de razboi, sau alte situatii deosebite; angajamentele asumate de Romania prin Tratatul Atlanticului de Nord; conventiile incheiate cu S.U.A.)."

Documentul a fost adoptat in sedinta din 5 februarie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si este semnat de Traian Basescu, presedintele CSAT.

Premierul Victor Ponta a participat la acea sedinta a CSAT, iar decizia Consiliului privind avizarea privatizarii CFR Marfa a fost unanima, conditie esentiala pentru aprobarea tuturor hotararilor in CSAT.