Presedintele Traian Basescu "il invita" pe Victor Ponta sa nominalizeze cele trei contracte de privatizare care ar fi primit avizul CSAT, dupa ce premierul afirmase joi ca alte trei contracte de privatizare ar fi fost aprobate de Consiliu, in trecut.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, il invita pe ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

In acest comunicat se afirma ca "de la intrarea in vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si pana in prezent, CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie, acest lucru neintrand in atributiile CSAT".

Seful statului ii cere lui "Victor-Viorel Ponta (....) sa-si asume responsabilitatea care decurge din functiile pe care le indeplineste in derularea privatizarii companiei CFR Marfa SA".

"Avand in vedere ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta considera ca procesul de privatizare a CFR Marfa SA desfasurat pana in prezent este un succes, domnul presedinte Traian Basescu il roaga pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa depuna toate eforturile necesare pentru ca aceasta privatizare sa nu se transforme intr-un nou esec de tip 'Oltchim' care a afectat grav si salariatii si compania Oltchim si economia nationala", se mai arata in acest comunicat.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi, la Sibiu, ca este decis sa readuca pe profit compania CFR Marfa, chiar daca CSAT nu va aviza privatizarea, situatie in care primul ministru a spus ca aceasta companie va fi condusa de un manager privat si va fi restructurata. Intrebat de un jurnalist ce va face daca CSAT nu va aviza privatizarea, Victor Ponta a declarat: "Nu facem privatizarea. Planul B, manager privat, restructurarea companiei si incercarea de a o aduce acolo unde era in 2008, adica pe profit, inainte sa fie fraudata de PDL."

Premierul considera ca CSAT are competente in aviza privatizarea CFR Marfa. "Daca nu are competente CSAT-ul, dar a avizat de trei ori pana acum, inseamna ca de trei ori a actionat ilegal. Daca chiar nu are domnul presedinte nicio atributie despre CFR, atunci asa, pe romaneste, sa taca din gura. Daca are si daca stie ceva, e cel mai bun cadru, cadrul institutional, sa ne spuna, sa nu ne lase sa facem vreo greseala, Doamne fereste", a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.