Luna aceasta s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca 17.501 proaspat absolventi, anunta Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Dintre acestia, 16.297 au absolvit anul acesta liceul si post-liceale, iar 840 au terminat facultatea in promotia 2013. Absolventii pot obtine indemnizatie de somaj daca in termen de 60 de zile de la absolvire s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

Agentiile pentru ocuparea fortei de muncaFoto: Agerpres

Luna aceasta, 17.501 proaspat absolventi s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta. Dintre acestia, 16.297 provin din invatamantul liceal si post-liceal, 364 din invatamantul primar, gimnazial si profesional, iar 840 de persoane din invatamantul universitar, anunta Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

In luna iunie 2013, s-au inregistrat 3.970 absolventi, dintre care 3.404 persoane provin din invatamantul liceal si post-liceal, 466 din invatamantul primar, gimnazial si profesional, iar 100 de persoane din invatamantul universitar.

Pana la expirarea perioadei de 60 de zile de la absolvire, tinerii pot beneficia de urmatoarele servicii:

  • informare si consiliere profesionala
  • mediere pentru identificarea unui loc de munca
  • formare profesionala gratuita

Cum se obtine indemnizatia de somaj

Potrivit ANOFM, absolventii pot obtine indemnizatie de somaj daca in termen de 60 de zile de la absolvire s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi:

  • se acorda la cerere, pe o perioada de 6 luni
  • este o suma fixa
  • se acorda lunar

Indemnizatia de somaj pentru absolventi se acorda de la data expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire, in care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, sau de la data absolvirii scolilor speciale pentru persoane cu handicap.

Data absolvirii este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise pe diploma sau, dupa caz, pe certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant, daca in cuprinsul acestora nu se specifica in mod expres o anumita data de absolvire.

Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii. Se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita, iar cuantumul acesteia reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (500 lei), deci 250 de lei lunar.

Amintim ca anul acesta, in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2013, peste 76.000 de absolventi de liceu au picat examenele (Sursa).

Citeste si: