"Record de inscrieri pentru intrarea in magistratura", scrie judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau. Potrivit acestuia, 19 candidati concureaza pentru ocuparea unui loc la Institutul National al Magistraturii (INM) si sunt 18 candidati pe un loc la magistratura. Concurentii care vor trece examenele pentru intrarea in INM vor deveni auditori de justitie, iar cei care vor trece probele de concurs pentru magistratura vor deveni direct judecatori definitivi in instantele din Romania, scrie Cristi Danilet.

In urma cu o saptamana s-a incheiat perioada de inscriere la cele doua concursuri pentru intrarea in justitie.

La Institutul National al Magistraturii sunt disponibile 200 de locuri - 100 alocate pentru ocuparea functiei de judecator si 100 pentru ocuparea functiei de procuror. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justitie vor opta, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau de procuror, potrivit INM. Pentru unul dintre cele 200 de locuri de la INM, s-au inscris 3.873 de candidati, absolventi ai Facultatii de Drept, scrie judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau.

Potrivit judecatorului, candidatii care vor trece cele trei probe de concurs si verificarile ulterioare (25 august 2013 - test grila eliminatoriu de verificare a cunostintelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal, 8 septembrie 2013 - test de verificare a rationamentului logic, 20-23 septembrie - interviu) vor deveni auditori de justitie unde, pentru doi ani, "vor invata cum sa aplice in practica cunostintele teoretice pe care le au deja". "Dupa absolvirea INM, ei vor deveni judecatori si procurori stagiari pentru un an de zile".

Detalii despre examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii aici

Concursul de admitere in magistratura se organizeaza anul acesta pentru ocuparea a 70 de posturi de judecator. Pentru acestea s-au inscris 1.253 de candidati, toti cu vechime de minimum 5 ani in activitate juridica, potrivit lui Danilet. Candidatii care vor fi declarati admisi vor deveni direct judecatori definitivi in instantele din Romania.

Calendarul probelor de admitere in magistratura:

  • 25 august: test grila eliminatoriu de verificare a cunostintelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.
  • 8 septembrie: test de verificare a rationamentului logic
  • 1-9 octombrie: interviu
  • 11 octombrie: afisarea rezultatelor finale

Detalii despre concursul de admitere in magistratura aici