Omar Hayssam ar fi fost adus in Romania din Irak, unde era detinut intr-o inchisoare, sustine Vocea Rusiei, care citeaza o declaratie a directorul SANA, agentia oficiala de presa a Siriei, Ahmed Daua.

"Siria nu are nicio legatura cu persoana si soarta acestui terorist. Din informatiile pe care le am, el era tinut la o inchisoare din Irak si de acolo a fost transferat in Romania", a afirmat, pentru Vocea Rusiei, Ahmed Daua.

Pe de alta partea, acest site al postului radioului de stat din Rusia a interogat si o persoana prezentata ca fiind "generalul Hasan Hasan din cadrul fortelor armate siriene", pe care a intrebat-o: "Am vrea sa stim daca (Omar Hayssam, n.r.) a fost incarcerat in Siria, care au fost acuzatiile si daca a fost predat autoritatilor romane".

"Suntem intotdeauna deschisi sa cooperam cu alte state in domeniul luptei cu terorismul. Daca o asemenea predare ar fi avut loc, am fi stiut despre acest lucru. In cazul teroristului roman nu am o asemenea informatie. Mai mult, am aflat de la dumneavoastra despre existenta lui Omar Haysam", a raspuns Hasan Hasan.

Pe de alta parte, Vocea Rusiei sugereaza ca Omar Hayssam ar fi fost adus in Romania de o "structura controlata de Ponta", in conditiile in care "ceea ce stie 'teroristul' poate deveni un fel de 'optiune nucleara' in contextul conflictelor dintre cei doi 'coabitanti' care conduc Romania".

"(...) ipoteza care sustine ca Basescu ar fi interesat de aducerea lui Haysam, adica a omului care-i poate distruge cariera politica printr-o singura declaratie referitoare la identitatea 'profesorului' care a ordonat o serie de operatiuni in 2005, pare a fi improbabila", argumenteaza Vocea Rusiei.

Presedintele Traian Basescu a organizat o conferinta de presa, in cursul zilei in care Omar Hayssam a fost adus in tara, pentru a afirma: "Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei. Nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare".

La finalul conferintei, seful statului a declarat, raspunzand unei intrebari: "Aici e cheia. Cum sa va spun cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul unui alt stat?".

Premierul Victor Ponta a fost singurul oficial roman care a declarat ca Omar Hayssam a fost adus in Romania din Siria: "(...) Institutiile nu au comunicat decat dupa ce avionul militar a ajuns la Bucuresti (...).Am fost tot timpul informat, si cand s-a plecat spre Siria, si cand s-a intors..." (sursa - Romania Libera).

In cursul zilei de luni, presedintele Traian Basescu a subliniat ca isi mentine declaratia potrivit careia Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat pentru aducerea lui Omar Hayssam in tara, precizand ca "este declaratia care ne trebuia".

Intrebat in cursul unei conferinte de presa la Cotroceni daca poate da detalii cu privire la operatiunea neautorizata pe care Romania ar fi efectuat-o pe teritoriul altei tari pentru preluarea lui Omar Hayssam, seful statului a spus ca "mentine si sustine cu tarie aceasta declaratie".

Intrebat apoi daca nu cumva aceasta declaratie este una "periculoasa", Traian Basescu a raspuns: "Este declaratia care ne trebuia".