Spitalele pot face internari pentru mai mult de 12 ore daca au cel putin 20 de paturi, sub acest numar unitatile organizandu-se in forma de spitalizare de zi cu durata maxima de 12 ore, arata un proiect al Ministerului Sanatatii, supus dezbaterii publice, pe site-ul institutiei, pana in 28 august, transmite Mediafax.

Spitalul este unitatea sanitara cu paturi, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care furnizeaza servicii medicale si care se organizeaza cu minim 20 paturi pentru spitalizare continua, se arata in proiectul pentru modificarea si completarea anexelor 1, 2 si 3 la Ordinului ministrului sanatatii nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul reglementeaza, pentru prima data, durata spitalizarii de zi.

"Spitalizarea de zi este o forma de internare prin care se asigura asistenta medicala de specialitate, curativa si de recuperare, concentrand intr-un numar maxim de 12 ore in timpul zilei, efectuarea de examinari, investigatii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicala. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament si monitorizare pentru pacientii care nu necesita supraveghere pentru o durata mai mare de 12 ore", se precizeaza in proiectul Ministerului Sanatatii.

Conform aceluiasi proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizeaza distinct la nivelul unitatii sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat intr-o evidenta a spitalului si nu se includ in numarul total de paturi de spitalizare continua. Spitalizarea de zi se organizeaza separat fata de zona de spitalizare continua, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigatii si tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spatial-functionala si cu asigurarea unei zone de asteptare pentru pacienti si insotitori.

Personalul care isi desfasoara activitatea in unitatea de spitalizare de zi, in functie de capacitate, de volumul si de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din sectiile ori compatimentele spitalelor.

Pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultatii medicale, cabinet asistente medicale, sali de tratamente sau pansamente, sali pentru mici interventi, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienti, grupuri sanitare personal, spatii pentru materiale sanitare si consumabile, spatii depozitare lenjerie curata/lenjerie murdara, spatiu pentru depozitarea temporara a deseurilor periculoase, spatiu pentru ustensile de curatenie, si vestiare, daca saloanele nu sunt prevazute cu spatiu cu aceasta destinatie, se mai aratai in proiect.

Proiectul mai prevede ca unitatea de spitalizare de zi se organizeaza unitar sau, dupa caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialitati medicale si paturi pentru grupuri de specialitati chirurgicale, avand sau nu corespondenta cu sectiile sau compartimentele cu spitalizare continua.

Potrivit aceluiasi proiect de ordin, in termen de sase luni de la publicarea documentului, spitalele care au in structura spitalizare de zi isi vor reorganiza aceasta structura in conformitate cu noile reglementari.

Tot in sase luni de la publicarea ordinului, unitatile care functioneaza in prezent cu mai putin 20 de paturi se vor organiza ca unitati sanitare ambulatorii cu sau fara paturi de spitalizare de zi.