Ministrul Apararii, Mircea Dusa, spune ca avioanele F-16 achizitionate din Portugalia pentru inzestrarea Fortelor Aeriene Romane vor fi aduse in tara in 2015, pana atunci urmand sa aiba loc pregatirea pilotilor, in SUA, si modernizarea infrastructurii pentru a fi compatibila cu acest tip de aparate, transmite Mediafax.

Mircea Dusa a afirmat, duminica, intr-o declaratie de presa sustinuta la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, judetul Cluj, ca Ministerul Apararii deruleaza doua programe importante, primul privind realizarea capabilitatii militare de transport cargo si militar si celalalt privind aviatia de vanatoare.

"Avem doua programe importante, primul privind realizarea capabilitatii militare de transport cargo si militar si celalalt privind aviatia de vanatoare. Din acest an, incepe programul de modernizare in domeniul aviatiei de vanatoare si prevede dotarea flotilelor noastre cu avioane multirol F-16. Acesta este unul complex care vizeaza nu numai achizitia de avioane, ci si modernizarea acestora din punct de vedere mecanic si a avionicii, care va fi de ultima generatie. In acelasi timp, vizeaza modernizarea infrastructurii din tara care sa fie compatibila cu avioanele F-16 si achizitia armanentului si munitiei pentru misiuni aeriene si pregatirea personalului tehnic - pilotii, personalul de intretinere. Aceasta capabilitate nu se poate realiza de la o zi la alta, ci in timp. Vor fi aduse in Romania, in prima etapa, 12 avioane F-16, urmand ca programul de inzestrare cu avioane multirol sa continue. Este un efort serios al Guvernului Romaniei si al bugetului pentru a asigura o asemenea capabilitate militara. Avioanele F-16 vor veni in tara, probabil, in 2015. Chiar daca le aducem astazi, le tinem pe aeroport, trebuie pregatiti pilotii, iar pregatirea va avea loc in SUA, pe aparatele pe care le achizitionam", a spus Dusa.

Ministrul a spus ca, in ceea ce priveste programul de transport cargo, acesta este in derulare, Ministerul Apararii avand cinci avioane de tip Spartan, cu ajutorul carora s-au desfasurat misiuni umanitare.

"Urmeaza sa mai vina doua avioane, probabil pana la sfarsitul acestui an, unul Medevac pentru misiuni sanitare si unul echipat pentru stingerea incendiilor, care poate fi folosit la stingerea unor incendii de padure", a spus Dusa.

Ministrul Apararii Nationale a participat, duminica, la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, la manifestarile organizate pentru sarbatorirea Zilei Fortelor Aeriene si a Centenarului Aeronauticii Militare si a asistat la un spectacol aerian sustinut de opt avioane MIG 21 Lancer, 6 elicoptere IAR-330 Socat, un avion IAR-99 Soim, avioane de la Aeroclubul Romaniei si parasutisti sportivi.

Dusa a vizitat si expozitia statica deschisa in incinta bazei, compusa din avioane, elicoptere, dar si armament si tehnica de lupta de aviatie.

Intrarea la manifestare a fost libera, la ea asistand cateva mii de persoane.

Romania va achizitiona din SUA si Portugalia 12 avioane vechi tip F-16, pentru care va plati 628 de milioane de euro.