Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca operatiunea de aducere in tara a lui Omar Hayssam a fost "desfasurata in totalitate in conformitate cu legile Romaniei, autorizata si aprobata de Guvern". Premierul a apreciat ca presedintele, care a lasat sa se inteleaga vineri ca Hayssam a fost adus in Romania in urma unei operatiuni neautorizate pe teritoriul altui stat, "probabil a vrut sa spuna ca nu a fost autorizata de alt stat, dar de Romania a fost autorizata". "Militarii romani si ceilalti reprezentanti ai institutiilor nu efectueaza operatiuni neautorizate de statul roman si de Guvernul roman. Sunt toate documentele, toate aprobarile date...", a declarat Ponta, adaugand ca el nu poate spune "povesti cu Rambo care salveaza oameni".

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, sambata dimineata, de jurnalisti cum comenteaza declaratia sefului statului referitoare la aducerea lui Omar Hayssam in tara, potrivit careia "Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul unui alt stat".

"Va spun inca o data pozitia mea, ca premier, si mai mult de atat probabil ca o sa-mi fie mai greu sa va spun. Operatiunea de aducere in tara a unei persoane condamnate definitiv si irevocabil, pentru ca Omar Hayssam este o persoana condamnata definitiv si irevocabil, a fost o operatiune desfasurata in totalitate in conformitate cu legile Romaniei, autorizata si aprobata de Guvern. In ceea ce priveste activitatea ministerelor implicate, evident ca alaturi de ministere au fost si cele doua servicii de informatii, SRI si SIE. A fost o operatiune de succes, din moment ce persoana condamnata se afla acum in arest si urmeaza sa-si desfasoare actiunea", a raspuns primul ministru.

El a tinut sa precizeze ca "toate operatiunile la care au participat reprezentanti ai statului roman, si aici vorbesc in special de cei din ministere, si anume Ministerul Apararii, Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne, au fost operatiuni autorizate de Guvernul Romaniei si de statul roman, conform legilor romane". "Probabil ca presedintele a vrut sa spuna ca nu au fost autorizate de alt stat, dar de Romania au fost autorizate. Militarii romani si ceilalti reprezentanti ai institutiilor nu efectueaza operatiuni neautorizate de statul roman si de Guvernul roman. Sunt toate documentele, toate aprobarile date, evident intr-un regim de confidentialitate pe care trebuie sa-l intelegeti, insa aici lucrurile sunt foarte clare".

Alte declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Regret faptul ca ieri dimineata cativa iresponsabili, platiti din bani publici ca sa fie consilieri prezidentiali, au incercat sa deturneze politic, pentru miscarea lor de doi bani, o chestiune importanta pentru statul roman, aducerea pentru executarea pedepsei a unui infractor periculos, au pus si presedintele intr-o situatie extrem de delicata, si Guvernul si celelalte institutii ale statului. Asta e, cand lucrezi cu iresponsabili trebuie sa-ti asumi si aceste riscuri.
  • (Ieri ati spus ca nu exista acord de extradare cu Siria) Eu am spus un lucru, dar fiecare parte a presei se pozitioneaza cum doreste. Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt foarte clare: avem un acord de extradare cu Siria, care nu este in vigoare, deoarece a fost ratificat doar de statul roman si nu si de cealalta parte, ca sa fie in vigoare trebuie sa fie doua parti. Dar rar te mai lasa cineva sa termini ce-ai de spus... Si exista un acord vechi, cadru, care insa nu se aplica cetatenilor propriei tari.
  • Daca dvs vreti sa jucati in filme politiste proaste, puteti sa o faceti, eu nu pot sa va jignesc inteligenta si sa va spun ca Hayssam a venit din Luna cu un cal inaripat. Pot sa fiu serios si sa va spun ca sunt lucruri confidentiale, pe care doar procurorul si judecatorul le poate afla, si le are la dosar. Dar sa va spun povesti cu Rambo care salveaza oameni dar nu spune de unde, eu nu pot sa joc intr-un asemenea film, puteti sa jucati dvs.
  • (Presedintele v-a contrazis ieri...) Mie nu mi s-a parut ca m-a contrazis. (Spuneti ca presedintele minte?) Dar n-a mintit, a spus ca nu confirma. Nu trebuie sa confirme declaratiile mele, eu va spun doar ca nu pot sa va pacalesc si sa va spun ca nu stiu de unde si cum a ajuns Hayssam in tara.
  • (A venit cu un avion militar?) Sunt informatii confidentiale, la care are acces doar procurorul si judecatorul. (Dvs le stiti?) Din moment ce le-am autorizat... cred ca le stiu. Deocamdata singurele semnaturi pe documente sunt ale mele si ale dlui Dusa.
  • (De ce credeti ca presedintele a folosit termenii "operatiune neautorizata"?) Eu am incercat sa explic, eu cred ca presedintele s-a referit ca nu a fost autorizata de un stat strain, dar de statul roman va garantez faptul ca exista toate documentele Guvernului de aprobare. Sa nu credeti ca se misca vreun reprezentant al institutiilor guvernamentale fara a existe vreo aprobare, nici vorba de asa ceva. (...) Din moment ce eu si dl Dusa si alti ministri am semnat, normal ca stiu.
  • (Stiti ca a fost neautorizata de alt stat?) Nu cunosc acest lucru. Sau daca il cunosc, oricum nu are acces la aceste informatii, conform legii, decat judecatorul si procurorul de caz.
  • (Au fost implicate servicii de profil din alte state?) Eu cunosc doar faptul ca actiunea de aducere in tara pentru executarea pedepsei a fost sprijinita de cele doua servicii romane, SRI si SIE, dar actiunea a fost efectuata de catre reprezentantii legali ai statului, iar sprijinul serviciilor e normal sa existe.
  • (A fost o operatiune in forta?) Nu, dati-mi voie sa nu comentez, o sa va spuna Lazaroiu mai multe. 
  • (Ati discutat cu presedintele despre aducerea in tara a lui Omar Hayssam?) Nu, eu am discutat cu institutiile implicate, n-am stiut ca a fost implicat si presedintele si nici acum nu stiu care e rolul Administratiei Prezidentiale. Am discutat cu institutiile care au participat in mod efectiv. 
  • (De unde s-a coordonat totul?) Sunt lucruri pe care nu pot sa vi le spun. 
  • (Presedintele a explicat rolul sau, fiind presedintele CSAT...) Sigur, dansul le face pe toate...

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare.

Anterior, premierul Ponta declarase ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut, scrie Mediafax.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, ca Hayssam a fost adus cu un avion militar.

"Radu Stroe stia de unde vine, ca nu putea sa vina decat dintr-un singur loc, insa ma bucur foarte mult ca toata aceasta operatiune complexa, repet, despre care eu cel putin stiam de cateva luni, dar fiecare ministru la randul sau a fost informat la un anumit moment, s-a pastrat confidentiala. Ar fi fost extrem de periculos sa avem scurgeri de informatii si meritul institutiilor implicate si a celor care au stiut - ca nu au comunicat decat dupa ce avionul militar a aterizat la Bucuresti", a afirmat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a spus ca in ultimele luni a fost tot timpul informat de catre institutiile competente asupra posibilitatii ca Omar Hayssam sa fie adus in tara si a aprobat sprijinul logistic pentru institutiile implicate.

"Am avizat si am aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apararii, Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne l-au dat pentru ca aceasta operatiune legala sa se desfasoare. Am fost, evident, tot timpul informat si cand s-a plecat spre Siria si cand s-a intors", a afirmat premierul.

Totodata, raspunzand criticilor consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, Victor Ponta a spus: "Eu n-am facut nicio declaratie. Am raspuns... Chiar nu dau doi bani pe Lazaroiu. Eu vorbesc despre institutiile care au fost implicate in baza deciziilor luate de guvern si i-am felicitat pe cei care merita felicitati. Daca vreti, ii reiau: SRI, SIE, Ministerul Apararii - ca nu cred ca l-a adus Lazaroiu cu patul pe Hayssam, l-a adus Ministerul Apararii -, Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne. Acestia sunt cei care au muncit".