Copy/paste - este una dintre criticile formulate de Comisia Europeana la draftul Acordului de Parteneriat transmis Bruxellesului de catre Guvernul Victor Ponta, si care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, potrivit documentului obtinut de site-ul Curs de Guvernare, in care se mai noteaza ca Romania nu a invatat "nicio lectie din implementarea programelor in perioada 2007-2013, in multe sectoare".

Potrivit sursei citate, Comisia arata ca, in loc sa-si ancoreze proiectul de Acord in analizele tematice, Guvernul Romaniei a copiat efectiv documentatia europeana, in speta recomandarile specifice de tara (CSR ¬ country specific recommendations).

"Copy/paste dupa CSR-uri, neancorat in analiza tematica (Copy/paste of CSRs, not anchored in the thematic analysis)", se precizeaza in documentul prezentat de Curs de Guvernare.

"In general, capitolele par sa fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informatii si declaratii slab fundamentate, fara consistenta sau reflectie strategica. Accentul este pus in principal asupra decalajelor si nevoilor (nu intotdeauna justificate si convingatoare), mai degraba decat pe potentialul de crestere", sustin functionarii Comisiei Europene.

Agentia Mediafax anuntase joi ca Executivul de la Bruxelles a atentionat Guvernul ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Ministerul Fondurilor Europene precizase, intr-un drept la replica, ca dialogul informal pe care il poarta autoritatile romane cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene spune ca, "avand in vedere faptul ca regulamentele pentru perioada 2014-2020 sunt inca in plin proces de negociere, existand inca unele aspecte asupra carora nu au fost luate inca decizii finale la nivel european (conditionalitatile ex-ante, alocari financiare la nivel de fond / alte initiative comunitare), documentul consultativ transmis Comisiei Europene, nu putea fi unul aproape definitivat".

Citeste sinteza reprosurilor din analiza detaliata a Comisiei Europene pe site-ul Curs de guvernare.