Presa rusa a preluat în special aspectele controversate ale vizitei preşedintelui Traian Băasescu de miercuri de la Chişinău, încercând să minimieze efectele şi importanţa acesteia. Au fost preluate şi comentate în special declaraţiile liderului comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, nemulţumirile „patrioţilor moldoveni” ori ale forţelor proruse, relatând inclusiv că la vizita şefului statului român au fost scandări precum „Mars de aici”.

O data neintamplatoare: Basescu vine in Moldova exact in data aniversarii vizitei lui Antonescu (Неслучайная дата: Бэсеску приезжает в Молдавию в годовщину визита Антонеску)

Agentia Regnum relateaza ca presedintele Traian Basescu a vizitat Moldova la invitatia lui Nicolae Timofti pe 17 iulie,"data deloc intamplatoare. In 1941 tot pe 17 iulie Antonescu a vizitat pentru prima data Basarabia, dupa ocupatia romano-fascista. Basescu vrea sa arate prin aceasta continuitatea istorica care incerca sa o impuna". Cel putin acestea sunt declaratiile fostului presedinte al Republicii Moldova – comunistul Vladimir Voronin, preluate de Regnum.

Băsescu despre "conspirația" împotriva "integrarii europeane a Moldovei: "Nu cred in provocarile Moscovei" (Бэсеску о "заговоре" против "евроинтеграции" Молдавии: "В провокации Москвы я не верю")

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat la Chisinau că nu crede in provocarile din partea Moscovei inainte de Summitul de la Vilnius, capitala Federatiei Ruse se respectă prea mult pentru a face asta. De cealaltă parte, președintele Nicolae Timofti a spus că Moldova va rezista oricăror provocări chiar daca acestea vor aparea, a mai relatat Regnum.

Președintele României a fost primit la Chișinău cu aplauze și fluierături (Президента Румынии встретили в Кишиневе аплодисментами и свистом)

Președintele România sprijină Republica Moldova în procesul de integrare europeană și pregatirea pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, noteaza Vocea Rusiei (versiunea in limba rusa). Sursa citata sustine ca, la o conferință de presa comuna cu presedintele moldovean Timofti, Băsescu și-ar fi exprimat încrederea că unirea celor două țări va avea loc mult mai devreme decât intrarea Republicii Moldova în UE - declaratie care insa nu a fost facuta de Basescu in realitate. Portalul rus mai scrie ca atat in Chisinau, cat și în alte orașe au organizat proteste la Consulatele romanesti, iar protestatarii ar fi scandat lozinci, cum ar fi "Mars de aici" și "Jos Băsescu” la reședința Președintelui Republicii Moldova.

Presedintelui Romaniei i s-a propus sa inceapa o cariera politica in Moldova (Президенту Румынии предложили начать политическую карьеру в Молдавии)

Primarul Chisinaului i-a propus președintelui României sa inceapa o cariera politica în Republica Moldova avand in vedere faptul ca Traian Basescu se bucura de un procentaj bun in sondajele de opinie. Neluand in considerare afirmatiile populiste, Vocea Rusiei trage doua concluzii dupa incheierea vizitei lui Basescu la Chișinău:

1. În toamnă se va începe construcția gazoductului comun. Preț: 20 milioane de euro.

2. În următorul an România va acorda 6.000 locuri la buget în instituțiile sale de învățământ.

În rest doar afirmații populiste despre o posibilă unire.