Comisia Europeana a prezentat joi, in cadrul grupului de lucru al Consiliului UE privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), un raport verbal cu privire la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria, informare ce nu a inclus evaluari politice sau recomandari, a transmis HotNews.ro Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

"Comisia a oferit astazi o informare orala statelor membre din grupul de lucru al Consiliului cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare. Acesta este un exercitiu de rutina facut de Comisie la fiecare sase luni. Nu este vorba de mini-rapoarte, nimic nu a circulat pe hartie, iar informarea orala nu a inclus evaluari politice sau recomandari. Informarile orale sunt, calitativ, un exercitiu diferit. Sunt un sumar a ceea ce Comisia vede drept evenimente recente cheie", explica purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

"In cazul Romaniei, informarea orala a cuprins un scurt rezumat al evolutiilor din zonele privind statul de drept si independenta justitiei, reforma si raspunderea sistemului judiciar, eficienta procesului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei", precizeaza Mark Gray.

In privinta Bulgariei, Gray a mentionat ca CE a informat statele membre cu privire la "evolutiile din reforma judiciara, independenta, responsabilitatea si integritatea (sistemului de justitie, n.r.), lupta impotriva crimei organizate si lupta impotriva coruptiei". "Comisia nu a comentat situatia politica", a precizat acesta.