Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat joi o scrisoare Primului Ministru Victor Ponta prin care contesta, in numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011 si-i solicita acestuia "explicatii oficiale" fata de modul de raportare al realitatii confesionale din Romania, se arata intr-un comunicat trimis de Biserica Catolica.

"Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamant pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din Romania", a spus episcopul Virgil Bercea in deschiderea scrisorii sale.

Conform datelor oficiale, de la recensamantul din 2002 la cel din 2011, greco-catolicii ar fi scazut cu peste 40.000 in Romania.

Potrivit rezultatelor INS anuntate pe 4 iulie, structura confesionala a fost declarata de 18.861.900 persoane din totalul populatiei stabile si arata ca 86,5% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxa; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolica, 3,2% de religie reformata, iar 1,9% penticostala. Ponderi intre 0,4% - 0,8% au inregistrat urmatoarele religii: greco-catolica (0,8%), baptista (0,6%) si adventista de ziua a saptea (0,4%). Persoanele de alta religie decat cele prezentate mai sus reprezinta 1,8% din total. S-au declarat "fara religie" sau atei un procent de 0,2% din totalul populatiei.

"Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au inmultit de la recensamantul din 2002 pana in 2011", sustine episcopul.

Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde in 2002 greco-catolicii aveau o biserica si cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credinciosi, iar in 2011 acestia aveau cinci biserici si patru capele, insa conform ultimului recensamant acestia ar fi numai 5.872.

"La doar doua biserici si o capela in 2011 erau inscrisi peste 6.000 de credinciosi", a aratat episcopul in scrisoarea sa, "ca atare, numarul oficial de greco-catolici in Oradea este cu mult inferior realitatii".

Discrepanta majora intre numarul real si oficial de greco-catolici se constata in fiecare judet unde exista greco-catolici.

Episcopul a aratat ca "pe durata recensamantului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia".

De asemenea, multi greco-catolicii s-au plans ierarhiei ca nu au fost recenzati, sau ca recenzorii i-au trecut din oficiu ortodocsi ori au refuzat sa le treaca religia la membrii de familie care nu erau acasa.

Episcopul a aratat, de asemenea, ca rezultatele finale au fost "prelucrate" de oficialii Statului Roman. La prezentarea rezultatelor preliminare in 2012, s-a spus ca populatia Romaniei este de 19.043.767, dintre care 160.275 greco-catolici, iar rezultatele finale publicate in 2013 arata ca populatia este de 20.121.641 dintre care 150.593 de greco-catolici.

"Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamant arata ca populatia Romaniei a crescut cu peste 1 milion, iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane", a spus episcopul Virgil Bercea in scrisoarea sa.

"Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamantului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane", a aratat episcopul.

Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii in 1948, iar toate bisericile si casele parohiale greco-catolice au fost trecute de catre comunisti in posesia Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist, Statul Roman continua sa refuze restituirea acestor proprietati "pe motiv ca acestea trebuie sa ramana in posesia comunitatii cu mai multi credinciosi", a spus episcopul. "Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga".

Pe langa refuzul de a fi lasati in propriile biserici, greco-catolicii se confrunta cu situatii in foarte multe localitati unde "sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu isi declare apartenenta confesionala", a spus episcopul."

Faptul ca Statul Roman refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Roman duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania".

"Contestam rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din Romania, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare a acestor date", si-a concluzionat episcopul greco-catolic Virgil Bercea scrisoarea adresata Primului Ministru Victor Ponta.