Primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a declarat miercuri ca o sa il intrebe pe presedintele Traian Basescu daca vrea sa fie cetatean al Republicii Moldova avand in vedere atmosfera creata in randul cetatenilor de vizita sefului statului roman, transmite Agerpres. Dupa intrevederea cu presedintele roman, edilul Chisinaului a precizat ca i-a propus "cu titlu de gluma, dar cine stie poate fi si serios", ca anul viitor, cand sunt alegeri parlamentare in Republica Moldova, sa obtina cetatenia moldoveneasca si "sa continue munca impreuna cu noi".

"Prima data sa ia cetatenia si dupa aia vedem care este formula cea mai potrivita. Ordinea ar fi primar general, apoi presedintie. Asa a fost in Romania: ministrul Transporturilor, primar general, apoi presedinte", a spus Chirtoaca intrebat de jurnalisti daca Basescu ar fi potrivit sa candideze pentru o functie importanta in Republica Moldova.

"Ii dam cetatenia Republicii Moldova si asa catalizam mai repede procesul de integrare europeana (al Republicii Moldova in Uniunea Europeana - n.red). (...) Eu sunt gata. Juramantul aici se depune, la primarie. Eu sunt gata oricand", a adaugat Chirtoaca.

Dupa intrevederea cu presedintele Basescu, Chirtoaca a precizat ca i-a propus "cu titlu de gluma, dar cine stie poate fi si serios", ca anul viitor, cand sunt alegeri parlamentare in Republica Moldova, sa obtina cetatenia moldoveneasca si "sa continue munca impreuna cu noi".

Intrebat in calitate de ce ar putea Traian Basescu sa sustina Republica Moldova anul viitor, dupa ce i se incheie si cel de-al doilea mandat de presedinte, primarul Chisinaului a raspuns:

"In calitate de Traian Basescu, nu mai este nevoie de niciun fel de titlu oficial. Aici, lucrurile sunt clare pentru domnia sa. Sunt convins ca ar putea obtine orice pozitie in Republica Moldova, daca si-ar dori. (...) Daca dansul va dori, la modul serios, nu am nimic impotriva. La cate cetatenii au fost date de catre Romania cetatenilor Republicii Moldova, prin aceasta am avea o situatie cum a fost cu Alexandru Ioan Cuza."

  • Chirtoaca: Vizita lui Basescu la Chisinau inseamna ireversibilitatea procesului de integrare europeana a Republicii Moldova

Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca a mai afirmat miercuri, dupa intrevederea cu presedintele Traian Basescu, ca vizita presedintelui Romaniei in capitala tarii vecine inseamna ireversibilitatea cursului de integrare europeana a Republicii Modova, tranmite agentia de presa citata. Edilul i-a multumit sefului statului pentru ajutorul oferit cetatenilor Republicii Moldova si a solicitat o sustinere financiara directa pentru primariile din Republica Moldova din partea statului roman.

"Aceasta vizita reprezinta confirmarea parafarii, in toamna, a Acordului de asociere si a celui de liber schimb. Vizita inseamna intrarea Republicii Moldova pe un drum cu sens unic care duce spre UE. Din acest moment consideram ca integrarea europeana a Republicii Moldova are un caracter ireversibil", a declarat Dorin Chirtoaca.

Primarul Chsinaului a declarat ca i-a multumit presedintelui Traian Basescu pentru implicarea personala si rezolvarea mai multor probleme ale cetatenilor din dreapta Prutului. 'De numele sau sunt legate trei lucruri mari - rezolvarea problemei cetateniei, sustinerea acordarii burselor pentru tineri si cresterea numarului acestora si lobby in ce priveste integrarea europeana. Sunt rezultate vizibile si foarte importante pentru aceasta bucata de pamant chinuita pe parcursul a 200 de ani', a declarat Chirtoaca

Edilul a mai declarat ca a discutat cu Traian Basescu si despre posibilitatea ca Romania sa acorde sustinere financiara directa primariilor din Republica Moldova de cate aproximativ 60.000 de euro. "Ar insemna 0,1% din bugetul Romaniei. Am convenit sa detaliem acest subiect si sa incercam sa promovam acest proiect la nivelul majoritatii parlamentare din Romania si respectiv guvernului romanesc. Presedintele intotdeauna a sustinut, sustine si va sustine Republica Moldova", a declarat Chirtoaca.