Chisinaul are "obligatia sa lupte pentru fiecare palma de pamant care ii apartine", indiferent de aranjamentele administrative din fosta URSS, afirma presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat postului Europa Libera inaintea vizitei pe care o face in Republica Moldova miercuri, transmite Mediafax.

Intrebat, in contextul unei noi reuniuni in formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, de ce negocierile care dureaza de multi nu au ajuns la niciun rezultat, Basescu a raspuns: "Pentru ca cei de care depinde rezultatul nu vor sa rezolve problema sau vor sa o rezolve altfel decat Chisinaul, actorul care trebuie sa decida: nici Federatia Rusa, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide in locul Chisinaului asupra integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Or, pozitia Republicii Moldova nu este inca acceptata de toate partile".

La remarca reporterului Europa Libera, conform careia Transnistria nu ar fi un teritoriu istoric al Republicii Moldova, Basescu a adaugat: "Nu as intra in chestiuni istorice. Cand Republica Moldova si-a declarat independenta, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutam".

Intrebat daca viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai usor fara Transnistria, Traian Basescu a completat: "Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar ca asa cum i s-a recunoscut, in mod international, independenta, asa ar trebui sa ramana".

"Chisinaul are obligatia sa lupte diplomatic pentru fiecare palma de pamant care-i apartine, indiferent care au fost aranjamentele administrative in interiorul fostei URSS", a insistat presedintele Romaniei, care nu considera ca Transnistria reprezinta o povara pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Intrebat de ce ar abandona Rusia Transnistria in contextul in care, lunar, pensionarii din Transnistria isi primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei fata de Rusia se ridica la 4 miliarde de euro si in aceasta enclava se afla peste 20.000 de tone de armament, Basescu a raspuns: "Din respect pentru dreptul international. Ori de cite ori intrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla ca Rusia sustine integritatea Republicii Moldova. E diferenta dintre vorba si fapta. Romania solicita de multa vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, in baza careia Federatia Rusa trebuie sa-si retraga trupele si armamentul".

Intrebat daca vede integrarea Republicii Moldova in UE impreuna cu Transnistria si trupele rusesti de acolo, presedintele a raspuns: "Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a facut-o in cazul Ciprului, dar speranta ca problema transnistreana se va rezolva exista si nu am niciun motiv sa fiu pesimist, cu atat mai mult cu cat nu maine se pune problema integrarii Republicii Moldova. Este vorba despre un proces indelungat. Abia se parafeaza Acordul de Asociere, in Romania a durat 10 ani de la semnarea acestui acord si primirea in UE. Timpul lucreaza si sper ca lucreaza in favoarea Moldovei".

Intrebat daca la Bucuresti se simt presiunile pe care le face Rusia in Republica Moldova, Basescu a raspuns: "Putem face orice analize, dar n-as spune ca sunt deranjante presiunile pe care le face Rusia in Republica Moldova. Pana la urma, in mod legitim, Moscova se intereseaza de Republica Moldova pentru ca o mare parte din populatia Republicii Moldova inca se simte legata de Moscova. Este o realitate, pe care daca nu o vedem, nu putem dezlega pozitiile de la Chisinau. Spre exemplu, pentru mine a fost socant ca premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta sa reduca numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova. Raspunsul nostru, insa, nu poate fi decat ca il marim, dand o sansa acestor tineri sa invete in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca Romania are niste obligatii morale fata de generatia tanara".

El i-a criticat pe premierii Leanca si Ponta pe chestiunea reducerii numarului de burse pentru moldoveni: "Asa cum noi ne plangem ca tinerii nostri care studiaza la Londra, la Paris, in Statele Unite sau mai stiu eu pe unde, si apoi raman acolo, asa si Guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar dupa ce termina scoala se intorc prea putini in Republica Moldova. Eu pot intelege abordarea premierului Leanca, din acest punct de vedere. Nu i-o inteleg, insa, din punctul de vedere al europenismului pe care si-l asuma premierul Leanca si cu atit mai putin acceptul premierului Ponta".

Intrebat cum comenteaza faptul ca majoritatea posturilor de televiziune din Republica Moldova fac in aceasta perioada o campanie insistenta in care prezinta avantajele aderarii la Uniunea Eurasia ca solutie in locul UE, Basescu a raspuns: "N-am vazut moldoveni cu ochii oblici, ce sa caute in Uniunea Eurasiatica?! Cetatenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din Romania. Sunt doua tari independente, dar cred ca optiunea de suflet e cea de a reveni acasa, adica in Europa. Europa e si casa Romaniei".

Intrebat care este scopul intrevederilor recente la care au participat, pe "axa Bucuresti-Chisinau-Moscova", Nikolai Patrusev, seful Consiliului de Securitate din Rusia, premierul moldovean Iurie Leanca, directorul CIA, John Brennan, ministrul roman de Externe, Basescu a raspuns: "As limita lucrurile doar la vizita domnului Patrusev, care a fost de substanta si extrem de importanta, pentru ca a stabilit o cooperare pe probleme de securitate, probleme care reprezinta un risc pentru ambele state. Amenintarile asimetrice sunt la fel de virulente pentru Rusia cum pot fi si pentru Romania. Ne referim aici la trafic de droguri, trafic de persoane, la amenintari teroriste, la trafic ilegal de armament. Corelarea pe aceste probleme intre cele doua tari este extrem de importanta",

Intrebat daca Rusia are intentia de a atrage Romania in sfera ei de influenta, Basescu a raspuns: "Daca Federatia Rusa n-ar incerca sa-si mentina influenta in tot spatiul fost comunist, n-ar fi Federatia Rusa. Sigur ca Moscova ar vrea o relatie mai stransa cu Bucurestiul sau cu Sofia sau cu Budapesta sau cu Varsovia. Fiecare stat isi regleaza aceasta relatie in functie de relatiile bilaterale. Deocamdata exista un prag de neincredere intre Bucuresti si Moscova, care poate fi trecut usor-usor, dar necesita timp".

Intrebat care este scopul vizitei la Chisinau, Traian Basescu a afirmat: "Sustinerea relatiei dintre cele doua state, dar mai ales pentru semnalul privind sustinerea Republicii Moldova inainte de semnarea Acordurilor de la Vilnius. Republica Moldova are un avantaj urias fiindca are acquis-ul comunitar tradus in romana. Deci acei ani de zile pe care i-a petrecut Romania traducind aceste documente vor fi ani castigati pentru Republica Moldova".