Inceperea urmaririi penale impotriva a doua persoane juridice este o noutate absoluta in ce priveste o institutie media, insa urmarirea penala impotriva unor persoane juridice a devenit practica mai ales in zona evaziunii fiscale, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. DNA a anuntat joi inceperea urmarii penale impotriva Antena TV Group si SC Intact Publishing SRL, pe langa inceperea urmaririi impotriva Cameliei Voiculescu, asociat la cele doua companii, si impotriva lui Daniel Matiescu, director general la Intact Publishing. Practic, cele doua companii, acuzate de santaj la fel ca cele doua persoane fizice, sunt de azi la mana procurorilor, nimic nu poate misca fara aprobarea lor.

Dan Voiculescu Foto: Agerpres

Potrivit legii 278/2006, care reglementeaza raspunderea persoanelor juridice, companiile impotriva carora s-a inceput urmarirea penala trebuie sa-si desemneze un reprezentant. Pasul urmator este notificarea Registrului Comertului iar din acest moment societatea nu mai poate opera schimbari in structura actionariatului (cesiuni etc).

Apoi, procurorul de caz poate dispune, in timpul anchetei, masuri asiguratorii sau masuri preventive. Potrivit Codului de Procedura Penala, masurile asiguratorii sunt poprirea de conturi, indisponibilizarea unor bunuri mobile si imobile, a inscriptiilor ipotecare. Masurile asiguratorii pot fi contestate la procurorul ierarhic superior.

Masurile preventive pe care procurorul le poate lua sunt mult mai dure. Astfel, procurorul poate cere suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, in caz ca vrea sa-si puna la adapost activele. Apoi, procurorul poate solicita suspendarea fuziunii, divizarii sau reducerii capitalului social al persoanei juridice. Masurile asiguratorii mai pot viza (art 479 indice 1 si 13 din CCP): interzicerea unor operatiuni patrimoniale specifice care sunt susceptibile sa antreneze diminuarea activului patrimonial sau insolventa, interzicerea de a incheia anumite acte juridice, interzicerea desfasurarii de activitati de natura celor in exercitiu sau cu ocazia carora a fost comisa infractiunea.Toate aceste masuri sunt solicitate in instanta si luate de judecator.

Daca persoana juridica este trimisa in judecata, pedepsele pe care le risca merg de la amenda cuprinsa intre 2500 de RON la 2 milioane de RON, suspendarea activitatii o perioada de timp pana la dizolvarea societatii, plasarea sub supraveghere judiciara; interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de la unu la 3 ani; afisarea sau publicarea hotararii de condamnare.

Institutiile de presa sunt insa exceptate de la unele pedepse. In cazul de fata, doar ultimele doua pot fi aplicate, respectiv interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de la unu la 3 ani; afisarea sau publicarea hotararii de condamnare.

Pe scurt, intreaga activitate a celor doua persoane juridice, in acest caz S.C. Antena TV Group S.A respectiv S.C. Intact Publishing S.R.L este in acest moment la mana procurorilor DNA.

Grupul media Intact este alcatuit din mai multe companii, dintre care ancheta DNA vizeaza doar doua - Antena TV Group si Intact Publishing.

  • Antena TV, companie condusa de Sorin Alexandrescu, reuneste posturile Antena 1, Antena 2, Euforia si GSP TV, dar nu si postul Antena 3, care este condus de Mihai Gadea.
  • Pe de alta parte, stirile Antena 3 si Observatorul Antena 1 sunt realizate de o echipa comuna.
  • Intact Publishing urma sa reuneasca multe dintre titlurile de presa scrisa ale trustului, insa dupa esecul Income Magazine aceasta entitate mai editeaza doar Jurnalul National. Celelalte publicatii - Gazeta Sporturilor, titlurile din seria BBC (Top Gear, Good Food) - sunt editate de o alta companie, Convergent Media.
  • Operatiunile de radio (Zu, Romantic) sunt operate de o alta companie, Grupul Media Camina.
  • Divizia business-to-business este formata din alte companii cu activitati in domeniile tipografic, productie (Intact Production), branding (Seed Consultants), evenimente (Euroexpo) si formare profesionala (Intact Media Academy).

Decizia de incepere a urmaririi penale - la 5 luni de la condamnarea campaniilor media impotriva Justitiei, prin raportul MCV

Cazul Intact-DNA survine la aproape cinci luni si jumatate dupa raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare (MCV). Acesta arata ca "au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar" si ca "atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat". Sursa principala a campaniilor mediatice impotriva unor institutii si personaje-cheie ale Justitiei a fost identificata, atunci, de mai multi oapeni de presa drept trustul lui Dan Voiculescu.