Un analist militar rus prezentat de Vocea Rusiei ca "expert de top" vorbeste in termeni foarte critici de oficialii romani care sustin ca scutul american antiracheta are un rol defensiv, acuzandu-i pe acestia ca "joaca rolul unor idioti ai SUA".

"Daca doriti sa jucati rolul unor idioti ai SUA si sa spuneti in continuare astfel de lucruri (legat de caracterul defensiv al scutului, n.r.), dar in acelasi timp credeti ca noi nu va vom lua ca tinta, inseamna ca aveti asteptari naive", spune Igor Korotcenko, intr-un scurt interviu acordat pentru Vocea Rusiei si semnat de Valentin Mandrasescu.

In opinia lui Igor Korotcenko, "membrii NATO actioneaza in conformitate cu directivele elaborate in procesul planificarii colective, din aceasta cauza ei, ca niste idioti, vor citi asta de pe hartie sau vor repeta acest lucru ca pe o mantra, deoarece asa a zis Departamentul de Stat al SUA. In realitate, ei inteleg perfect ca scutul submineaza stabilitatea strategica".

Acesta afirma ca daca scutul antiracheta va fi instalat in Romania, subminand astfel stabilitatea Rusiei, "noi vom submina stabilitatea lor, raspunzand cu masuri egale la amenintarea militara care va fi creata pentru tara noastra. Din aceasta cauza, sistemul Iskander M este arma pe care o vom folosi activ pentru a contracara amenintarile generate de scutul european".

Acesta considera ca discutiile cu Romania sunt necesare, "insa nu cu guvernantii".

"Trebuie sa ne adresam opiniei publice. Este necesar ca la nivelul conferintelor internationale, consultarilor expertilor, organizatiilor non-guvernamentale, sa se spuna clar partenerilor nostri ce raspuns vor primi la anumite actiuni. Trebuie sa li se spuna: 'daca nu doriti probleme, preocupati-va ca scutul sa fie amplasat in Franta, Spania, aparati garantat Europa fara a atinge zonele rachetele si zonele noastre de pozitionare'".

Igor Korotcenko este prezentat de Vocea Rusiei ca fiind colonel in rezerva, directorul Centrului de Analiza a Comertului International cu Armament, membru al Consiliului Obstesc pe langa Ministerul Apararii al Federatiei Ruse si redactorul-sef al revistei "Nationalnaia oborona" (Apararea Nationala).

"Datorita pozitiei sale in diverse institutii abilitate, acest expert beneficiaza de o viziune de ansamblu asupra contextului militar si politic la nivel regional si global", adauga Vocea Rusiei, care prezinta de cateva zile fragmente din interviul acordat de Igor Korotcenko si care are ca tema vizita ministrului roman de Externe Titus Corlatean la Moscova.