​HARTA INTERACTIVA Analfabetismul in Romania: un sfert de milion de romani nu stiu sa scrie si sa citeasca, in scadere cu 50% fata de 2002. Topul judetelor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 9 iulie 2013, 21:57 Actualitate | Esenţial


Harta analfabetismului in Romania
Foto: Hotnews
In Romania exista aproape un sfert de milion de persoane analfabete, iar potrivit calculelor HotNews.ro bazate pe datele de la recensamantul din 2011, in topul judetelor cu cei mai multi analfabeti - atat ca numar, dar si ca procentaj raportat la populatia totala - se regasesc judetele din Sudul si Sud-estul Romaniei precum Giurgiu, Calarasi, Teleorman, Ialomita sau Tulcea, in timp ce Capitala si o parte din judetele din Vestul, Centrul si Nord-Estul tarii au inregistrat cei mai putini analfabeti - sub 1%. Desi fata de recensamantul din 2002 numarul analfabetilor s-a micsorat cu circa 50% la nivel de tara, scaderea nu a avut un caracter uniform. Judete precum Maramures, Dolj, Olt, Teleorman sau capitala Bucuresti au inregistrat cele mai puternice scaderi (60-70%), in timp ce in judete precum Vrancea numarul persoanelor analfabete a scazut cu doar putin peste 16%.

---

HARTA INTERACTIVA a populatiei analfabete in Romania pe fiecare judet - rezultate finale ale recensamantului din 2011:

 • Da click pe judete de pe harta pentru a vedea populatia analfabeta si comparatia cu datele din 2002
 • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.


Vezi harta in ArcGIS.com


"La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete", a anuntat INS la finele saptamanii trecute, cand a prezentat rezultatele finale ale recensamantului populatiei din 2011. Potrivit acestora, "numarul persoanelor analfabete s-a redus la jumatate fata de cel inregistrat la recensamantul din anul 2002", atunci cand INS inregistra peste 508.000 de persoane care nu stiu sa scrie si sa citeasca.
Potrivit calculelor HotNews.ro bazate pe datele comunicate de INS, in topul judetelor cu cei mai multi analfabeti se afla judetul Giurgiu, atat la numarul persoanelor astfel inregistrate, cat si ca procent din intreaga populatie a judetului. Astfel, in judetul Giurgiu au fost inregistrate 10.161 persoane analfabete - adica 3,61% din populatia judetului.

In continuarea topului judetelor cu cel mai mare procentaj de analfabeti se regasesc judetele Calarasi (9.795 persoane / 3,19%) si Ialomita (8.082 persoane / 2,95%).

La capatul opus, inregistrand un procent de analfabeti de doar 0,17% (3.342 de persoane) se afla municipiul Bucuresti.

Pe penultimul loc in acest top, dar la o mai mare distanta in ceea ce priveste procentajul de persoane analfabete raportat la populatia totala a judetului, se regaseste judetul Brasov (3.505 / 0,63%), iar pe penultimul loc se afla judetul Sibiu (2.753 / 0,69%).


*Nota: Variatia 2011 vs 2002 este exprimata in procente
Fata de rezultatele recensamantului din 2002, numarul persoanelor analfabete a scazut in medie cu aproape 50%. Acest lucru se poate constata in fiecare judet al tarii, desi in unele judete populatia analfabeta a scazut cu aproape trei sferturi, iar in altele aceasta scadere abia a depasit 16%.

Astfel, exista judete care au inregistrat o variatie puternica (in unele numarul de analfabeti scanzand chiar si cu 60-70%), in timp ce in alte judete numarul de analfabeti a scazut cu foarte putin.

In topul celor mai mici scaderi, la mare distanta fata de urmatoarele locuri, se afla judetul Vrancea. Astfel, numarul de persoane analfabete a scazut de la 7.939 in 2002, la 6.637 in 2011, insemnand o scadere de doar 16,4%.

Comparativ, in topul celor mai mari variatii, pe primul loc se regaseste judetul Maramures care, de la o populatie analfabeta de 14.078 in 2002, a scazut la o populatie analfabeta de 4.234 in 2011, inregistrand o scadere de 69,92%.

Pe locul doi la capitolul scaderi ale populatiei analfabete se afla capitala Bucuresti - peste 10.400 in 2002, 3.342 in 2011 (o scadere de 67,96%).

Vezi atasat tabelul detaliat cu populatia analfabeta (2011, 2002, procentaj, variatie) in fiecare judet al tarii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41384 vizualizari

 • -20 (24 voturi)    
  si pentru ca veni vorba (Marţi, 9 iulie 2013, 22:52)

  capitan [utilizator]

  Cum s-ar spune corect dpv gramatical "un sfert de milion de romani nu stiu sa scrie si sa citeasca" sau "un sfert ... nu stie" ? Sfertul de milion nu stie, care sfert .. de români :)
  • +32 (32 voturi)    
   Corect (Marţi, 9 iulie 2013, 23:29)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui capitan

   Corect este "Un sfert... nu ştiu". Subiectul este "românii".
   "Un sfert de milion de români nu ştiu" se poate rescrie ca: "Unii români nu ştiu. Câţi? Un sfert de milion."
   Sfertul, ca atare, nu are proprietatea de a şti ceva sau nu. Este o reprezentare a unei mulţimi (de români) şi preia atributele respectivei mulţimi.
   • -7 (19 voturi)    
    nu e chiar atat de simplu (Miercuri, 10 iulie 2013, 0:21)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    In gramatica nu se fac subtituiri simpliste. E clar ca acordul gramatical pierde teren in fata celui logic, dar tot exista unele nuante. Aici accentul logic, dupa parerea mea, cade pe numar (sfertul cu pricina), nu pe romani. Adica important este numarul mare de romani, nu romanii. Dar e adevarat ca "un sfert de milion de romani nu stie sa scrie" suna ca naiba, prin urmare ar trebui evitat, in opinia mea.
    Acelasi lucru si cu majoritatea. Majoritatea prietenilor mei beau bere vara, dar majoritatea deputatilor a decis ca postul de deputat ocupat de becali sa devina vacant.

    PS: chiar si tu simti nevoia sa explici "sfertul" prin notiunea de "multime", care este tot la singular:-)
    Cum ar zice Pricopie, asta e "decat" o parere personala:-)
    • +14 (18 voturi)    
     Mda (Miercuri, 10 iulie 2013, 1:33)

     war4peace [utilizator] i-a raspuns lui un dac

     Limba română nu se vorbeşte sau scrie după "păreri". Ori vorbim/scriem corect, ori ne apucăm de mânuţe şi dansăm în jurul focului.
     • +1 (1 vot)    
      Mda (Miercuri, 10 iulie 2013, 15:21)

      un dac [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

      cum spuneam, nu e chiar atat de simplu, dar cred ca putem argumenta si elegant.

      conteaza ceea ce vrei sa spui, d-aia exista trei feluri de acord: gramatical, logic si prin atractie.
      nu sunt de acord nici cu cei care apara fara tagada acordul gramatical, dar nici cu cei care-l apara doar pe cel care li se pare lor logic, mai ales cu cei care trimit in jurul focului ca argument suprem.
      Sa tragem putin aer in piept ori de cate ori cineva are o parere diferita de a noastra.
      Academia Romana, Pruteanu, Mioara Avram si altii stau marturie pentru cele de mai sus.

      Sa nu ma intelegi gresit...nici eu nu as spune "un sfert de milion de romani nu stie sa scrie..."
      Despre toleranta si gramatica, oricand cu placere:-)
     • +1 (1 vot)    
      Orice limba naturala ... (Joi, 11 iulie 2013, 16:21)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

      ... (adica nu limbi artificiale gen Esperanto sau Volapük) evolueaza. E foarte posibil ca peste cateva generatii dezacordul de numar intre predicat si subiect sa devina acceptabil dpv gramatical, daca suficient de multa lume va continua sa vorbeasca agramat cf. regulilor actuale. De-aia mie mi se pare ca justificarea unei exprimari sau a alteia strict prin prisma regulilor actualmente in vigoare e cel putin obtuza - de la oameni care pretind ca stiu gramatica mi se pare normal sa ai pretentii ceva mai mari decat de la politistii de la circulatie.

      Io's suficient de batran incat sa fi prins predarea limbii dupa reguli gramaticale semnificativ diferite de cele actualmente in vigoare. Ma tin insa de regulile respective pt. ca ele inseamna ceva pt. mine, si mi se rupe in ce masura altii le aplica sau nu. Ma astept ca in timp diferentele intre modul meu de a scrie si de a vorbi si ceea ce e reglementat la un moment dat sa creasca. Chestia asta nici nu ma va convinge sa ma apuc sa studiez din nou gramatica, nici nu cred ca va deranja semnificativ oameni care chiar au habar de limba romana. Cat despre nazistii care nu stiu altceva decat reguli, (ma repet) mi se rupe.
      • 0 (0 voturi)    
       Interesant :) (Joi, 11 iulie 2013, 18:35)

       war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       Mai jos, mi se dovedeşte că n-am dreptate, conform regulilor în vigoare. Deci suntem de acord sau nu? :)
    • +2 (2 voturi)    
     este destul de simplu (Miercuri, 10 iulie 2013, 13:02)

     dalexandru [utilizator] i-a raspuns lui un dac

     Acordul gramatical e logic. E corect "un sfert de milion de romani nu stiu sa scrie" si e gresit, si gramatical, si logic "un sfert de milion de romani nu stie sa scrie"; nu ca trebuie evitat, ci nu trebuie folosit. Regulile astea erau in manualul de clasa a II-a la partea de "substantiv colectiv", dar asta prin anii 90.

     Exemplul unui dac e excelent: corect e "majoritatea beau" fiindca e vorba despre membrii unui grup (substantiv colectiv) desfasurand o actiune si "majoritatea parlamentara a decis" fiindca e vorba de o singura entitate - grupul ca un tot - care desfasoara actiunea.
     (Cu "majoritatea deputatilor" e mai intortocheat: e corect si "a decis" si "au decis", sensul fiind usor diferit, insa)
   • +8 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iulie 2013, 0:24)

    [anonim] i-a raspuns lui war4peace

    • -6 (6 voturi)    
     Absolut impresionant, moucha. (Miercuri, 10 iulie 2013, 9:06)

     Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui

     Cum e corect? "Alte limbi sunt numai ceha." sau "Alte limbi este numai ceha."?
     Despre ce era vorba in articol?
    • +1 (1 vot)    
     dual (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:29)

     likurici [utilizator] i-a raspuns lui

     in teleormanul lor drag s-a folosit votul dual?
   • +2 (2 voturi)    
    Corect (Miercuri, 10 iulie 2013, 14:34)

    LMM [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Corect este „ Un sfert........nu știe”. Subiectul este numeralul fracțional „ un sfert”, nu „ de români”. Români este atribut în acuzativ( vezi prepoziția acuzativului!). Ca atare, nu românii nu știu, ci o parte, un grup nu știe! Deci : Un sfert nu știe,trei sferturi știu. Un stol de păsări stă, trei stoluri nu stau! Predicatul îl acordăm cu subiectul, nu cu atributul!
    • 0 (2 voturi)    
     Nu, din nefericire (Miercuri, 10 iulie 2013, 15:29)

     war4peace [utilizator] i-a raspuns lui LMM

     Cum alfabetizezi un sfert?
     Sfertul poate să fie o parte din orice. Din populaţie, din roşie, din portocală, din păsări.

     Tu confunzi termenul "stol" (unitate de sine stătătoare) care NU este numeral fracţional cu "sfert" (numeral fracţional).

     Stol, echipă, turmă, cireadă - sunt unităţi de sine stătătoare şi au atribute proprii, împrumutate de la părţile componente, atâta vreme cât acestea sunt de un singur tip.
     Un exemplu compus: "Echipa de fotbal a României a învins echipa Irlandei, iar un sfert din fotbalişti au suferit diverse accidentări". Aici, echipa este o unitate de sine stătătoare, clar definită, pe când sfertul este nedefinit.
     • +3 (3 voturi)    
      Imi pare rău că te dezamăgesc (Miercuri, 10 iulie 2013, 16:13)

      LMM [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

      Gramatica Academiei, ultima ediție, vol II, „Enunțul”, la pagina 354, spune:„ Pe poziția subiectului inclus într-o expresie partitivă poate apărea fie un substantiv(o jumătate, un sfert, o parte, o pereche, o duzină, o multitudine, o cantitate etc), fie un cuantificator nedefinit, negativ sau numeric(fiecare, vreunul, toți, nimeni, niciunul). IN CAZUL CONSTRUCȚIILOR PARTITIVE, ACORDUL CORECT ESTE CEL FORMAL, PREDICATUL AVÂND NUMĂRUL ȘI PERSOANA IMPUSE DE SUBIECT.” De exemplu: O treime/ un sfert dintre cursanți VA MERGE. Ceea ce susții tu este o abatere de la normă, acceptată, dar este ABATERE. Prin urmare corect este acordul formal, chiar dacă se acceptă și acordul după înțeles. Citez: „ Dacă subiectul are formă de singular , dar înțeles de plural, predicatul se acordă formal, la singular:Un sfert dintre oameni A VOTAT împotrivă. Varianta de plural este o abatere admisă (....) .Granița dintre abaterile de la normă acceptate și greșeli este oscilantă”(pag 355) În concluzie, nu putem spune ca este mai corectă abaterea decât norma. Acceptăm unele abateri, dar asta nu înseamnă că trebuie să punem norma la zid. Dă-mi voie să utilizez normele limbii române , chiar dacă ea, săraca, ne acceptă , tolerantă cum e, și unele abateri! O zi bună. :)
      • 0 (0 voturi)    
       bravo !! (Joi, 11 iulie 2013, 1:18)

       capitan [utilizator] i-a raspuns lui LMM

       Ce dezvoltare minunată ai oferit la o întrebare simpla pe care am adresat-o mai sus! Despre frază, "românii" ar fi ei subiectul - vezi comentariul imediat după întrebarea mea - dar nu astfel îi introduce textul şi, în altă ordine de idei, nu cunosc, gramatical vorbind, subiect introdus prin prepoziţia "de".
       La mine au curs minusurile - deşi a fost vorba de o simplă întrebare - dar iată că tu oferi o explicaţie ca la carte. Da, sună rău "un sfert ... nu ştie" şi totuşi este o provocare ce vine din obligativitatea acordului dintre subiect şi predicat. Cu diacritice româneşti, pentru tine, LMM ;)
  • +4 (6 voturi)    
   LoL (Miercuri, 10 iulie 2013, 9:35)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui capitan

   Daca taceai filozof ramaneai....
  • +3 (5 voturi)    
   Corect gramatical este (Miercuri, 10 iulie 2013, 10:23)

   euroloser [utilizator] i-a raspuns lui capitan

   "Un sfert de milion de romani considera ca au dreptul sa copieze precum Ponta". Celelalte trei sferturi au deja acest drept.
 • +26 (28 voturi)    
  ABC (Marţi, 9 iulie 2013, 23:02)

  was [utilizator]

  "numarul persoanelor analfabete s-a redus la jumatate fata de cel inregistrat la recensamantul din anul 2002"

  Asta poate insemna si decesul unor persoane in varsta, analfabete, nu inseamna neaparat o crestere a scolarizarii sau a calitaii educatiei.
  Numele judetelor fruntase in analfabetism nu ma surprinde, acolo se gasesc majoritatea din cei 70%.
 • +26 (30 voturi)    
  Analfabeții .. (Marţi, 9 iulie 2013, 23:08)

  yoko ono [utilizator]

  .. ăștia se numără printre cei 7.4 mil bănuiesc.
  De exemplu în Teleorman.

  Garantat 100% Dragnea.

  C-așa-i în tenis
  • +20 (20 voturi)    
   ia vezi (Miercuri, 10 iulie 2013, 8:34)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

   Suprapune harta asta peste statisticile de la algerile parlamentare si vei vedea o puternica corelatie pozitiva intre analfabetism si simpatia pentru USL.
  • +1 (1 vot)    
   Austria vs Romania (Miercuri, 10 iulie 2013, 14:43)

   Garfield [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

   Cum este posibil ca in Austria sa existe 300.000 analfabeti , la o populatie de 8,4 milioane de locuitori, iar in Romania, la o populatie de 20 milioane sa existe doar 250.000 de analfabeti? Oare cine minte?
   • +1 (1 vot)    
    corect ... (Joi, 11 iulie 2013, 9:38)

    derWixxer [utilizator] i-a raspuns lui Garfield

    exact la exemplul asta ma gandeam si eu. Nu stiu prin alte parti ale Austriei cum e (presupun ca asemanator), dar in Viena m-a socat cat de multi oameni plimba carti dupa ei pe strada, cat de multe librarii sunt si cat de pline sunt. Reteaua de librarii Thalia vinde si carti folosite, la preturi mici ... nu mi-a venit sa cred cati oameni fara adapost isi cumparau carti de 50centi... Austriecii in general sunt vazuti peste tot in lume ca oameni cititi, pasionati sa cunoasca cat mai mult. Eu cred ca termenul "analfabet" e foarte general ... la ei presupun ca analfabet esti cand nu stii articolele hotarate ale unor substantive mai 'elevate' (celebrele der/die/das in care se incurca si nativii din cand in cand :) ) sau cand nu articulezi corect in dativ/genitiv/acuzativ, pe cand la noi intri in statistica de analfabet cand dormi pe strada si nu poti sa iti scrii corect numele pe o foaie.
 • +31 (35 voturi)    
  asta e harta cu votantii USL (Marţi, 9 iulie 2013, 23:12)

  Gryphus [utilizator]

  cponforma acestei harti cei mai multi sunt in Teleorman unde a candidat Crin Antonescu...
  • -4 (12 voturi)    
   Greu cu geografia! (Marţi, 9 iulie 2013, 23:30)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Prin "Teleorman" înţelegeţi Giurgiu şi Călăraşi, nu?
   • +17 (19 voturi)    
    Vezi mai jos, langa Ialomita (Miercuri, 10 iulie 2013, 2:15)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Te lauzi ca nu Teleorman nu este pe ultimele 2 locuri? Este pe antepenultimul... Te-ai scos.
    • +2 (8 voturi)    
     Ha (Miercuri, 10 iulie 2013, 2:25)

     war4peace [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

     Sunt născut în banat, am trăit în Muntenia, apoi în Ardeal şi momentan stau în Bucureşti. am tată oltean şi mamă bănăţeancă, sunt căsătorit cu o ardeleancă. Crede-mă, nu-mi pasă ce regiuni sunt şi cum. Dar s-a spus "cei mai mulţi sunt în Teleorman" - ceea ce e INCORECT.

     Eu nu am nevoie să mă laud. Mă laudă alţii destul :)
 • +5 (17 voturi)    
  Observație (Marţi, 9 iulie 2013, 23:33)

  Nyk1 [utilizator]

  În afară de Prahova, Argeș, Neamț, Suceava - toate județele OK se află în Transilvania și Banat. Ba chiar Banatul este singura regiune complet verde. Nu mai vorbesc că și jud. Suceava a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar la un moment dat...
 • +3 (19 voturi)    
  Haoleu (Marţi, 9 iulie 2013, 23:46)

  muciflenduri [utilizator]

  Haoleu mancha-ti-as, ca toti din ferentari stie sa scrie si sa citeasca, de se oftiga dujmanii care-mi poarta pica.
  Mi-e tare greu sa cred ca sunt mai multi analfabeti in judetul Sibiu decat in Bucuresti.
  Zi bah ca jtii sa scrii, ca altfel zice lumea ca estem prosti.
 • +11 (11 voturi)    
  De remarcat! (Miercuri, 10 iulie 2013, 9:11)

  Redactia HotNews [utilizator]

  Iasi-ul, singurul judet cu centru universitar important, galben, comparativ cu Bucuresti, Cluj, Timisoara!
 • +13 (15 voturi)    
  harta electorala (Miercuri, 10 iulie 2013, 9:24)

  buncrestin [utilizator]

  daca suprapunem harta electorala peste harta analfabetismului, gasim unele legeaturi foarte intresante:)
 • +8 (8 voturi)    
  Teleorman (Miercuri, 10 iulie 2013, 9:26)

  Tejveer [utilizator]

  Poate au calculat scaderea la totalul de 200% din numaru' de votanti de la referendum. Poate nea Gheorghe care a murit acu 20 de ani si a fost la vot, avea ceva experienta de viata.
 • +8 (8 voturi)    
  analfabeti (Miercuri, 10 iulie 2013, 10:38)

  mos ion roata [utilizator]

  Interesant este sa se spuna cum a scazut numarul de analfabeti.Au fost scolarizati?-putin probabil,Pe cale naturala?-cam multi,Din condei?-mai mult ca sigur.
  • +7 (7 voturi)    
   si-au luat permisul de conducere (Miercuri, 10 iulie 2013, 11:12)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   si de asta nu mai sunt considerati analfabeti, vezi bercea mondialu'
 • +8 (8 voturi)    
  semianalfabetii (Miercuri, 10 iulie 2013, 10:50)

  valabill [utilizator]

  nu se mai pun. Altfel titlul corect ar fi fost : "un sfert dintre romani chiar stiu sa scrie si sa citeasca". Si intr-adevar lipsa de educatie si USL formeaza o echipa de temut.
 • +2 (2 voturi)    
  Astia, analfabetii, (Miercuri, 10 iulie 2013, 11:00)

  AlisCuPar [utilizator]

  sunt primii care ies sa voteze. Huoooo !
 • +10 (12 voturi)    
  Harta electorala = harta analfabeti (Miercuri, 10 iulie 2013, 11:19)

  vasile78 [utilizator]

  Imi place mult aceasta harta. Peste ea se poate aseza harta electorala cu votantii USL. Similaritatile sunt extraordinare. E usor de dedus de aici: USL=saracie si analfabetism.
  Ferice de cei care au plecat deja din Ro. Alti oameni deosebiti vor pleca in anii urmatori. Daca stam sa ne uitam in istorie cele mai mari personalitati ale Romaniei au ales calea emigrarii la un moment dat: Caragiale, Ionesco, Cioran, Eliade, Brancusi. Daca elitele nu isi gasesc locul in tara, nici celor de jos nu le va fi mai bine.
  • +1 (1 vot)    
   Ar trebui (Miercuri, 10 iulie 2013, 13:19)

   arakis [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

   trecuti ca analfabeti si cei care nu cunosc limba romana, mai ales In Harghita si Covasna.
 • 0 (0 voturi)    
  Explicatie (Miercuri, 10 iulie 2013, 14:28)

  AlinBarna [utilizator]

  ...in scadere cu 50%?..aia nu s-au pus pe invatat ci deja ciordesc portofele pe Coasta de Azur..;)
 • 0 (0 voturi)    
  hei! (Miercuri, 10 iulie 2013, 14:57)

  Tsompi [utilizator]

  In cifra sunt prinsi si copiii intre 7 si 14 ani care nu stiu sa citeasca? - articolul si cifrele sunt MINCIUNI ale guvernului. - adica cifrele sunt duble - cel putin.
 • 0 (0 voturi)    
  what? (Miercuri, 10 iulie 2013, 14:58)

  Tsompi [utilizator]

  adica 1,5 milioane tigani stiu sa citeasca????
 • +1 (3 voturi)    
  Propun! (Miercuri, 10 iulie 2013, 15:09)

  Supravietiutorul [utilizator]

  Propun sa facem regionalizarea dupa aceasta harta!
 • 0 (0 voturi)    
  Analfabetismul in Romania si in lume. (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:52)

  dorom [utilizator]

  Raportat la timpul in care traim este grav, dar nu asa de grav ! Aceasta este o problema a intregii omeniri. In loc sa scada numarul celor analfabeti ,el creste. Acum trebuie facuta o distictie (chiar daca nu este asa importanta) : vorbim de analfabeti completi sau la limita analfabetismului(care stiu sa citeasca dar nu stiu sa scrie). De exemplu Italia a publicat un studiu care afirma ca circa 35% sunt la limita analfabetismului(italieni). Da, tara de unde provine Ferrari, Nutela,Armani, Valentino, Celentano,Juventus, etc. ar avea mai multi analfabeti daca si ai nostri se incadreaza in grupul celor "la limita analfabetismului". Daca nu se va recunoaste ca cea mai IMPORTANTA INVESTITIE PENTRU VIITOR , este EDUCATIA ,atunci nefacanduse aceste investitii bineinteles ca se va adanci diferenta intre grupul celor care nu studiaza si a celor care studiaza ,putand deveni o problema pentru generatiile viitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by