Rusia si Romania au toate mijloacele pentru a creste calitatea relatiilor bilaterale, a declarat marti, la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la finalul intrevederii cu omologul sau roman Titus Corlatean, informeaza agentia Itar-Tass, preluata de Agerpres.

"Am constatat existenta unui interes comun pentru a depasi perioada de oarecare stagnare care s-a inregistrat in relatiile noastre in ultimii ani si pentru a avansa in multe domenii in care avem potential, pentru realizarea unor proiecte reciproc avantajoase si pentru dinamizarea dialogului politic", a spus Lavrov, constatand "deschiderea guvernului Romaniei tocmai spre un asemenea demers" si dand asigurari ca Rusia "raspunde cu reciprocitate".

"Tot ce v-am relatat astazi (marti - n.r.) despre reusitele noastre, dar si despre proiecte in cele mai diverse domenii - comunicarea dintre state si oameni, dintre societatile civile, oameni de stiinta si cultura si dintre studenti - toate acestea confirma seriozitatea acestor intentii", a declarat seful diplomatiei ruse.

Serghei Lavrov si-a exprimat speranta ca mecanismele care exista intre Rusia si Romania pentru promovarea cooperarii in domeniul economic, umanitar, dar si in ce priveste mecanismele de dialog politic, intre care si cooperarea politica externa, "vor permite acumularea de potential pentru aducerea cooperarii la un nivel calitativ nou".

Corlatean i-a inmanat lui Lavrov un timbru postal jubiliar

Autoritatile romane sunt deschise aprofundarii cooperarii cu Rusia, "in pofida unor pozitii divergente intr-o serie de probleme", a declarat ministrul de externe al Romaniei, Titus Corlatean, la finalul acestei intrevederi.

"Rusia si Romania pot conlucra cu succes in cadrul Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), in promovarea proiectelor pe termen lung privind lupta cu infractionalitatea si protectia mediului inconjurator", a subliniat Corlatean, citat de agentia de presa rusa.

Amintind ca, in acest an s-au implinit 10 ani de la semnarea Tratatului politic de baza dintre cele doua tari, Titus Corlatean a anuntat ca "partea romana a venit cu initiativa emiterii unui timbru postal jubiliar, sub denumirea 'cultura si spiritualitate - numitor comun al parteneriatului cultural", si i-a inmanat un exemplar lui Serghei Lavrov.

Totodata, Titus Corlatean l-a invitat pe Serghei Lavrov intr-o vizita oficiala in Romania, "pentru a continua dialogul, deoarece chiar de ministrii de externe depinde crearea atmosferei necesare dezvoltarii relatiilor".