Rezultatele de la bacalaureatul 2013 "in anumite judete pot fi explicate prin faptul ca au fost cel putin doua simulari, iar simularile au tocmai acest rol: de a evalua pregatirea la un anumit moment pentru a sti ce sa mai faci cand se apropie examenul", a declarat fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu. "Fiecare scoala avea obligatia sa amelioreze rezultatele de la bacalaureat urmarind masurile care au fost propuse", a continuat Andronescu. Amintim ca rezultatele partiale de la BAC au adus o promovabilitate record de cand s-au introdus camerele de supraveghere: 55,65% dintre absolventii de clasa a XII-a au trecut BAC-ul.

Ecaterina Andronescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Rezultatele Bacalaureatului 2013 vin in conditiile in care acesta este primul an in istoria bac-ului in care subiectele au fost diferentiate, iar liceele tehnologice - ai caror elevi au luat pana anul acesta cele mai mici note - au avut subiecte mai usoare fata de ale celorlalte filiere la examenele cele mai grele: Romana, Matematica, Fizica si Chimie. Decizia modificarii gradului de dificultate al subiectelor a fost luata anul trecut, printr-o miscare discreta a fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, facuta in plina criza politica in vara anului 2012.

Cu toate acestea, diferentierea subiectelor pentru liceele tehnologice a fost anuntata abia odata cu prima proba a bacalaureatului pentru olimpici. Desi subiectele au fost diferentiate, diploma de Bacalaureat a ramas neschimbata pentru toti cei care promoveaza examenul. Citeste aici Cum s-a produs diferentierea subiectelor de BAC 2013 la Matematica, Fizica si Chimie pentru liceele slab cotate si de ce nu se schimba diploma de bacalaureat

"Un grad de dificultate nu trebuie sa fie nici maxim, nici minim, el trebuie sa fie mediu", a declarat astazi, 8 iulie, Ecaterina Andronescu. "Pe de alta parte, anul trecut a fost elaborat un set de masuri care a ajuns in fiecare scoala. Fiecare scoala avea obligatia sa amelioreze rezultatele de la bac urmarind masurile care au fost luate", a continuat fostul ministru.

In ceea ce priveste acuzatiile de frauda de la Liceul Bolintineanu din Capitala si masurile luate in acest caz, Andronescu a declarat: "eu cred ca elevii de la Bolintineanu au suferit din cauza acestui stres, din cauza modului nu tocmai bine gestionat acolo; sigur, derapajul trebuie sanctionat, ar fi impardonabil sa spunem altceva, dar cred ca putea fi gestionat astfel incat presiunea sa nu fie atat de mare pe elevi".

Citeste si: