Discutia despre "bombele" ascunse in proiectul de revizuire a Constitutiei este deseori prea tehnica si greu digerabila. ExpertForum si Iepurele Mizantrop (caricaturist cu un succes urias pe Facebook) au transpus in desene cinci dintre cele mai relevante modificari propuse de comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu. Le vom publica zilnic, timp de cinci zile. Iata prima caricatura.

Noua Constitutie in caricaturi (1)Foto: Iepurele Mizantrop si ExpertForum

Autor: Iepurele Mizantrop si ExpertForum

Pericolele noii Constitutii

Pe scurt, Comisia de Revizuire a Constituției a introdus direct în Constituție toate OUG-urile neconstituționale de anul trecut; plus prevederi care ar face posibilă revocarea membrilor incomozi din CSM; și prevederi care permit Parlamentului să fie o supraputere, de facto subordonându-și justiția și președintele ales direct.

1. Preşedintele e scos din sfera puterii executive, rămâne cu funcții strict decorative, și nu va mai putea decide premierul (premierul e decis de partide).

2. Procurorii sunt scoşi din puterea judecătorească. Fără o bază ȋn Constituţie, se deschide calea subordonării lor de către Executiv. Numai judecătorii pot fi șefi CSM.

3. Parlamentul devine o supra-putere, peste celelalte puteri în stat. În caz de conflict constituțional (cum ar fi demiterea unui parlamentar cu decizie definitivă de incompatibilitate), Parlamentul e “for suprem de decizie”.

4. Parlamentul devine organ de anchetă a / şi presiune asupra / magistraţilor – devine perfect constituțională comisia lui SRS de anchetare a procurorilor din dosarul Bârsan sau comisia pentru anchetarea procurorilor care au instrumentat dosarul referendumului. Parlamentul este decident final în cazul imunității miniștrilor.

5. Parlamentul poate chema pe oricine – funcţionar, magistrat, simplu cetăţean, jurnalist, ONG-ist – la audieri ȋn faţa unei comisii, la intimidare.

6. Referendumul nu mai poate fi convocat de cetăţeni (deci se merge contra UE, care tocmai a introdus iniţiativa cetăţenească la nivel european) decât dacă aprobă Parlamentul.

7. Curtea Constituţională nu mai poate verifica legalitatea hotărârilor Parlamentului.

8. Printr-un truc legislativ, Senatul ar putea face numiri la vârful sistemului judiciar (DNA, PG, DIICOT poate chiar ICCJ)

9. Se deschide calea politizării CSM, prin reducerea mandatului la 4 ani și prin facilitarea revocării membrilor incomozi

10. Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat decât dacă vrea tot Parlamentul

11. Se elimină competența exclusivă a PICCJ și a ICCJ asupra parlamentarilor. Amintim că ICCJ a început să dea sentințe tot mai dure de închisoare cu executare.

12. Se înăspresc condițiile pentru acceptarea probelor în dosarele penale (în loc ca judecătorul să decidă dacă o probă colectată cu vicii minore de procedură e totuși folosibilă în proces prin corectarea problemelor de procedură, ea devine prin Constituție ilegală).

11. Noua Constituție nu ține cont de rezultatele referendumului din 2009, deși Decizia CCR 682/2012 obligă la acest lucru.

Mai multe detalii și analiza completă la www.expertforum.ro