UPDATE: Premierul Victor Ponta le-a propus presedintelui chinez, Xi Jinping, si premierului Li Keqiang ca relatia dintre Romania si China sa fie ridicata la nivel de parteneriat strategic, in contextul in care anul viitor vor fi marcati 65 de ani de relatii diplomatice bilaterale, relateaza Agerpres.

"Noi am propus, in cursul intalnirilor si cu presedintele si cu primul-ministru, ridicarea relatiei dintre Romania si China la nivelul cel mai inalt pe care il are Romania, acela de Parteneriat strategic. Sunt cateva tari cu care avem un parteneriat strategic si ne-am dori - anul viitor sunt 65 de ani de relatii diplomatice - sa avem un parteneriat strategic si cu China. Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politica, evident cea economica este cea de substanta, dar si cea culturala, educatie si alte domenii. (...) Si presedintele si primul-ministru au spus ca apreciaza foarte mult aceasta propunere, ca o vad cu ochi foarte buni si ca, evident, intram in procedura de analiza, o procedura diplomatica standard pentru a o finaliza", a precizat premierul, intr-o declaratie de presa sustinuta la Beijing.

El a mentionat ca ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura si investitii straine, Dan Sova, semneaza marti un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei, care este a doua banca din China ca volum al tranzactiilor, insa este prima in ceea ce priveste investitiile in strainatate.

Premierul Victor Ponta a fost primit marti de presedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, caruia i-a transmis cele mai bune ganduri din partea Romaniei si si-a exprimat dorinta de a continua "relatia extraordinara" cu aceasta tara, potrivit Agerpres.

"Va rog sa-mi permiteti sa va transmit cele mai bune ganduri din partea Romaniei, succes in importantul mandat pe care l-ati primit pentru conducerea tarii dvs. Dupa vizita pe care ati facut-o in Romania in 2009, aveti deja foarte multi prieteni si oameni care va apreciaza in mod deosebit", i-a transmis Victor Ponta presedintelui chinez Xi Jinping.

Totodata, seful Guvernului Romaniei si-a exprimat dezideratul de a dezvolta in continuare "relatia extraordinara" cu China.

In cursul zilei de marti, premierul Victor Ponta a avut o intrevedere si cu omologul sau chinez, Li Keqiang.

Primul ministru Victor Ponta efectueaza in perioada 26 iunie - 3 iulie un turneu asiatic, care a mai inclus Azerbaidjan, Kazahstan si Uzbekistan.