Luni incep negocierile intre autoritati si reprezentantii medicilor, pe masa fiind trei proiecte: noul sistem de salarizare a medicilor, statutul spitalelor publice si legea malpraxisului. Daca in ultimul caz proiectul este deja publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, in privinta salariilor si a spitalelor, discutiile sunt in plina desfasurare.

ChirurgFoto: MorgueFile.com

Din informatiile HotNews.ro, autoritatile vor propune modificarea statutului spitalelor publice in timp ce reprezentantii medicilor doresc, ca punct de plecare, stabilirea salariului de baza la 2800 de lei. Asupra unui subiect parerile tuturor par a se armoniza: aparitia paturilor private in spitalele publice.

Ministerul Sanatatii urmeaza sa publice in urmatoarele zile, conform declaratiilor lui Eugen Nicolaescu, proiectul referitor la statutul spitalelor publice si proiectul de salarizare a medicilor. Conform declaratiilor oficiale de pana acum si a unor surse medicale, se va propune impartirea medicilor in trei categorii, cu drepturi si salarii diferite.

Cei care vor alege sa lucreze exclusiv in spitalul public, vor primi un salariu de baza de 2800 de lei. Acest salariu va fi suplimentat printr-un spor de fidelitate fata de spitalul in care lucreaza (in fapt, reformularea sporului de vechime), printr-un indice de complexitate a cazurilor din clinica in care lucreaza (o varianta detaliata a deja functionalului sistem de clasificare a spitalelor?) si, cel mai important, prin posibilitatea de a avea paturi private in clinica respectiva.

In cazul pacientilor tratati in aceste paturi private, 70% din tariful platit de pacient va intra in buzunarul medicului, 20% va ajunge la echipa sa si 10% se va duce in bugetul spitalului respectiv. Conform estimarilor oficiale, venitul lunar al medicilor din aceasta categorie ar putea atinge 1000 - 1200 Euro lunar.

Pentru medicii care vor dori sa-si mentina practica intr-o clinica privata se va oferi plata cu jumatate de norma in spitalul public, dar sub interdictia tratarii aceluiasi pacient si in privat si la stat. Autoritatile au promis ca vor pune la punct un sistem prin care va fi urmarita circulatia pacientilor, fara sa ofere insa alte detalii. Cardul electronic este singurul sistem prin care o astfel de monitorizare ar putea fi realizata, dar eficienta lui este redusa in cazul pacientilor de la privat care nu sunt tratati pe baza asigurarii medicale de stat.

In varful sistemului se vor afla medicii “vedeta”, cei care-si vor negocia salariile direct cu managerii de spital. Nu sunt clare deocamdata criteriile prin care se va putea accede in aceasta categorie favorizata. Un detaliu important: pentru a putea negocia direct tariful individual pentru un anumit medic, managerul spitalului public va trebui sa primeasca toate atributele puterii detinute in prezent de directorul unui spital privat.

De aceea, autoritatile intentioneaza scoaterea spitalelor publice din categoria institutiilor bugetare. In acest fel, managerul spitalului va putea negocia de la caz la caz salariul medicilor angajati.

Spitalele judetene de urgenta si spitalele strategice (in total 53 de spitale) ar primi statutul de spitale publice autonome, conduse de un Consiliu de Administratie compus din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai societatii civile, ai autoritatilor locale, ai pacientilor si ai institutiilor de invatamant superior din domeniul medical. Managerul acestor spitale va fi ales prin votul acestui Consiliu de Administratie.

Spitalele publice orasenesti, de marime medie si mica, se vor putea transforma in fundatii sau in societati pe actiuni cu actionar unic statul, reprezentat de autoritatile locale.

Pentru salarizarea medicilor rezidenti solutiile sunt deocamdata incerte. Se discuta posibilitatea ca veniturile rezidentilor sa fie suplimentate prin acordarea unor burse. Sigur este ca rezidentii nu-si vor vedea salariile crescute in 2013, desi estimarile spun ca ar fi nevoie doar de aproximativ 40 milioane de Euro pentru o astfel de marire.

Se pare astfel ca, prin noua lege a salarizarii, medicii nu vor fi platiti in functie de performanta lor profesionala individuala, asa cum ministrul Sanatatii a afirmat in mai multe randuri, ci de categoria spitalului in care lucreaza si fidelitatea lor fata de acesta. Veniturile obtinute din zona spitalelor publice nu vor depasi 1000 - 1200 de Euro lunar, iar aceasta suplimentare va depinde exclusiv de vointa politica a guvernului Ponta de a mari in 2014 bugetul alocat sanatatii.