Romaniei i s-a respins, la inceputul acestei saptamani, noua varianta a Draftului Acordului de Parteneriat prezentata recent Comisiei Europene drept baza a negocierilor prioritatilor de finantare din urmatorul exercitiu financiar 2014 - 2020, documentul fiind considerat imatur, afirma Institutul pentru Politici Publice (IPP), intr-un comunicat, fara a cita o sursa.

***

UPDATE: Comisia Europeana nu a respins ultimul draft de Acord de Parteneriat al Romaniei, intrucat discutiile cu autoritatile de la Bucuresti reprezinta "un proces in desfasurare", un dialog pe care executivul comunitar il are cu toate tarile, menit sa garanteze ca fondurile structurale vor avea un impact maxim asupra economiei in urmatoarea perioada de programare, a declarat vineri Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, citeaza Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala a facut aceasta precizare dupa ce Institutul pentru Politici Publice (IPP) i-a solicitat vineri premierului Victor Ponta, intr-un comunicat postat pe site-ul IPP, sa se implice in pregatirea unui document profesionist dupa ce CE ar fi respins, din nou, draftul Acordului de Parteneriat pentru exercitiul financiar 2014 - 2020.

Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a lui Johannes Hahn, a precizat ca serviciile CE nu au respins draftul Acordului de Parteneriat trimis de Romania, pentru ca acesta este "un proces in desfasurare" si ca, de altfel, nu toate statele au trimis drafturile solicitate de executivul comunitar.

"Este un dialog pe care il purtam cu cu toate statele membre, pentru a ne asigura ca avem mixul potrivit de investitii si ca reformele noastre, in prezent in negociere, vor fi reflectate in perioada de programare pentru a avea un impact maxim al utilizarii fondurilor pentru Romania si alte state membre in termeni de crestere si slujbe. Este de mare ajutor faptul ca majoritatea statelor membre, inclusiv Romania, ne-au trimis drafturile de acord de parteneriat relativ devreme", a declarat purtatoarea de cuvant.

Ea a adaugat ca acestea reprezinta strategii privind modul in care banii europeni pot fi folositi in urmatoarea perioada de programare si ca acum serviciile CE dezvolta aceste drafturi "in speranta ca vom putea incepe sa le finalizam in toamna, odata ce se va ajunge la un acord asupra reformelor".

"Trebuie sa indicam faptul ca este numai a doua perioada de programare in care Romania este angrenata. Pentru aceasta perioada solicitam in noile acorduri de parteneriat mai multa concentrare ca niciodata asupra in care fondurile sunt investite, in conformitate cu reformele noastre. Este vorba de mai multa concentrare si strategie din partea statelor membre pentru a putea directiona investitiile asupra unor zone cheie pentru crestere, precum Intreprinderile Mici si Mijlocii, cercetare si dezvoltare, economie cu emisii scazute de dioxid de carbon. Asta reprezinta o provocare, dar suntem pe calea cea buna", a mai afirmat Shirin Wheeler.

***

IPP, care a avut, in ultimele zile, "discutii la Bruxelles la nivelul conducerii DG Employment si DG Regio, a putut constata cat de rezervati sunt, in acest moment, reprezentantii Comisiei Europene fata de capacitatea Romaniei de a pregati un document fundamentat si vizionar cu domeniile si tintele majore de dezvoltare solicitate spre finantare din fonduri structurale in perioada urmatorilor 7 ani", se arata in acest comunicat, dat publicitatii vineri.

Institutul afirma ca oficialii romani care au purtat discutii sectoriale cu Bruxelles-ul "au cautat mai degraba sa determine o finantare incrementala, cu consecinta nemodernizarii statului, in loc sa profite de oportunitatea data de viitoarele fonduri structurale pentru a schimba major cursul unor domenii retrograde", citand ca exemplu asistenta sociale, unde "s-a constatat ca statul roman nu are determinare, datorita rezistentei sistemului public la schimbare, sa inchida institutiile mari rezidentiale (cu pana la 300 de persoane cu diverse dizabilitati) pentru a dezvolta mai multe servicii in comunitate cu ingrijire superioara per tip de dizabilitate (ingrijire la domiciliu, locuinte protejate in comunitate, centre de zi, etc)".

"Cea mai recenta varianta a documentului de negociere asumata de Guvernul Romaniei nu este profesionista, aprecierea reprezentantilor Comisiei Europene fiind, in opinia Institutului pentru Politici Publice (IPP), o dovada clara a superficialitatii cu care s-au desfasurat consultarile cu segmentele interesate din societate, respectiv a calitatii slabe a consultantei care s-a contractat in ultimele luni pentru a pregati acest document", acuza IPP.

Potrivit sursei citate, "institutiile statului roman se comporta iresponsabil cu privire la oportunitatile de modernizare pe care le ofera viitoarele fonduri europene", ceea ce dovedeste, in opinia IPP, lipsa capacitatii interne de a gestiona procesul de negociere si a interesului pentru selectarea unor "consultanti profesionisti si dedicati".

In privinta regionalizarii, "reprezentantii Comisiei au fost foarte expliciti spunand ca niciun oficial nu a cerut Romaniei sa infiinteze regiuni, nici macar sa descentralizeze Autoritatile de Management la nivel regional".

"Dimpotriva, acestia considera ca nu este de dorit un asemenea proces de descentralizare a AM in Romania, in conditiile capacitatii nationale existente regionalizarea managementului fondurilor europene putand reprezenta in viitor un regres. Facem un apel la Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea sa produca orice fel de declaratie, scrisa sau verbala, a unui oficial de la Bruxelles, care sa ii sprijine pledoaria din tara in sustinerea eficientizarii managementului fondurilor europene prin regionalizarea AMurilor", afirma IPP.

In acest comunicat, Romania este caracterizata ca fiind "statul cel mai inapoiat din punct de vedere al stadiului negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene in legatura cu viitorul exercitiu financiar al UE 2014 - 2020".

In aceste conditii, IPP face apel la premierul Victor Ponta "sa trateze cu seriozitate pregatirea acestui document care reprezinta fundamentul modului in care urmeaza sa se cheltuiasca banii in proiecte de dezvoltare aferente urmatorilor 7 ani in Romania".

"Sustinerea unui document neprofesionist, chiar daca va fi pana la urma semnat si de catre Comisie, va inseamna alti 7 ani de stagnare daca nu regres si implicit frustrari ca fondurile europene nu duc la tintele de modernizare asteptate de romani, ceea ce va duce, curand, la amplificarea sentimentelor anti-europene", se mai arata in acest comunicat.