La sfarsitul lui aprilie 2013, invitat sa participe la conferinta Aliantei Familiilor din Romania, ministrul de externe Titus Corlatean a tinut un discurs, apropiat ca stil de o predica, in care s-a referit la standardele europene privind minoritatile sexuale, “o discutie total gresita, care apare si in Romania, nu atat de intens ca in alte parti”.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

Titus Corlatean citeaza, in extenso, paragraful biblic din Scrisoarea lui Pavel catre Romani, folosit frecvent in dezbaterile pe aceasta tema ca argument anti-gay, mentionand ca “este o fotografie atat de fidela a societatii de astazi, si a societatii romanesti”.

Discursul lui Titus Corlatean a aparut si pe cateva site-uri printre care dambovitaevanghelica.wordpress.com, moldovacrestina.md sau stiricrestine.ro.

  • Cititi mai jos fragmente din discursul tinut de Titus Corlatean, la conferinta Aliantei Familiilor:    

De cand am descoperit cuvantul Domnului si cuvantul Bibliei, intotdeauna am avut un sentiment aparte pentru Pavel, pentru ceea ce a facut Pavel si care a fost misiunea care i-a fost incredintata de Domnul Isus (...) Cu toti suntem oameni supusi greselilor, suntem la fel. Cu toate acestea, mergand mai departe si vorbind de starea de pacat a omenirii, spune Pavel vorbind despre iudei,

<>

Astfel, si cu asta inchei, <>. Va suna cunoscut?

Da. (raspunde o voce din audienta)

E o fotografie atat de fidela a societatii de astazi, si a societatii romanesti, care ne da raspunsul la intrebarile pe care le-am adresat mai devreme. De ce o astfel de tara, si un astfel de popor, careia Dumnezeu pe de o parte i-a dat atat de mult, nu e capabil sa se desprinda si sa treaca altfel prin toate incercarile astea prin care trecem noi? Si problema majora, aici este de fapt.”

Foarte multi oameni din societatea asta nu stiu cuvantul lui Dumnezeu. Nu le-a spus nimeni acest lucru. Nu l-au ascultat cu adevarat. Si conteaza foarte mult ce facem noi insine si ce facem noi in mod colectiv. Aceasta discutie total gresita, care apare si in Romania, nu atat de intens ca in alte parti... Solutiile sunt extrem de simple si ele decurg din modul in care societatea stie sa aleaga calea cea buna.

E o problema serioasa pentru ca, in toate aceste decenii de progres material, de societati confortabile, mai ales in zona vestica, care au avansat intr-un confort material pe care noi, in partea cealalta a a zidului Berlinului nu l-am avut, au avansat, din pacate, si in alte directii. Au adoptat niste norme, standarde la nivel european pe care si nou-venitii in Uniunea Europeana au trebuit sa le accepte daca au dorit sa intre, politic vorbind, in aceasta Uniune Europeana.

Ele se refera, foarte pe scurt, la o politica de nediscriminare fata de diferitele grupuri minoritare si, in aceste grupuri minoritare, inclusiv relatiile intre persoanele de acelasi sex. Astazi, in Europa, e foarte dificil sa ridici glasul, si veti vedea si aici in Romania, de la interventiile ambasadorilor unor state cu greutate, de la ceea ce spun presedinti ai marilor state care au trecut recent prin campanii electorale si au castigat un al doilea mandat si au spus ceea ce au spus, avand sprijin chiar din partea unor biserici crestine.

E destul de greu sa mergi impotriva unui “val” care s-a creat. Dar trebuie sa o facem pentru ca fundamentul nostru, existenta noastra, prin vointa Domnului, si prin vointa Domnului nostru Isus Cristos, este un fundament crestin. Si vointa divina ne-a creat intr-un anumit fel si asta este, cu cat lupta este mai grea, cu atat merita sa o duci mai bine”.

Discursul a fost tinut la sediul asociatiei “Alege Viata”, o organizatie evanghelica din Bucuresti, in cadrul conferintei Aliantei Familiilor din Romania. Alianta Familiilor din Romania este, conform propriei prezentari, “o organizatie care colaboreaza cu organizatiile politice pentru a contribui la adoptarea unor legi in favoarea familiei, legi care sa tina seama de valorile nationale si de specificul social, cultural si religios al poporului roman”.

Discursul lui Titus Corlatean a aparut si pe cateva site-uri printre care dambovitaevanghelica.wordpress.com, moldovacrestina.md sau stiricrestine.ro.

Vedeti in video-ul de mai jos, de la minutul 08:13 si de la minutul 15:35, fragmentele citate mai sus.

  • La solicitarea HotNews.ro, ministrul de externe al Romaniei, Titus Corlatean, a facut cateva precizari suplimentare:

Eu nu sunt o persoana religioasa dar, si nu ma ascund pe dupa colturi ca altii, imi asum identitatea crestina. Sunt un om care crede in Dumnezeu si o spun foarte clar: eu nu sunt in favoarea si ma opun legiferarii in Romania a casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Legislatia anti-discriminare e foarte clara si e de nivel european in Romania. Nu exista o norma europeana care sa oblige statele membre sa adopte o astfel de lege. Fiecare stat membru este liber sa ia orice decizie. Franta a adoptat aceasta lege de curand. In cazul Romaniei nu ne obliga nicio norma europeana si asta este optiunea mea, o spun foarte clar ca si crestin, nu sunt in favoarea si ma opun adoptarii unei legi care sa legifereze suplimentar fata de ceea ce este in clipa de fata.

Acest subiect a devenit hiper-politizat, este folosit in discursul politic si la Bruxelles si in statele membre, s-a creat o chestiune care merge dincolo de limita normelor acceptate la nivel european ca standard, dincolo de legislatiile nationale si se merge spre dorinta generalizarii prin norma juridica a casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. Si in asta e un lucru dificil pentru ca imediat esti acuzat de atitudine homofoba, esti acuzat de discriminare. Nu. E total fals. E o mare diferenta intre legislatia de nediscriminare care e general acceptata la nivel european si sa adaugi norme suplimentare.

Discutia e totusi dificila, delicata, si nu e simplu sa explici aceste lucruri sau sa iei pozitie publica. Foarte multi se feresc. Dar eu nu am o problema sa spun public asta. Avem in Codul Civil definitia institutiei casatoriei intre femeie si barbat. E o lege care a fost adoptata de Parlamentul Romaniei. Eu personal sustin mentinerea acestei norme.

In primavara lui 2013, subiectul parteneriatului civil al cuplurilor gay si mentionarea in noua Constitutie a casatoriei ca uniune „intre un barbat si o femeie” au declansat o serie de dezbateri si declaratii ale politicienilor romani.

  • Puiu Hasotti (aprilie 2013), liderul senatorilor PNL: “Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa”.
  • Remus Cernea (aprilie 2013), deputat USL: „Am anuntat deja ca am in vedere un proiect de lege care sa reglementeze parteneriatul civil intre persoanele heterosexuale sau persoane de acelasi sex pe model francez. In Franta, mai intai acum cinci ani a fost adoptata legea privind parteneriatele civile, iar la inceputul acestui an sau la sfarsitul anului trecut a fost adoptata legea privind drepturile persoanelor de acelasi sex de a se casatori”.
  • Crin Antonescu (aprilie 2013): „A existat emotie in legatura cu o declaratie a lui Puiu Hasotti, trebuie sa spun, in mod oficial, in calitate de presedinte al PNL, nu a avut niciun fel de intentie in acest sens, dar, fara indoiala, afirmatia, asa cum a fost facuta, este regretabila, pentru ca fara intentie a jignit un grup de oameni, cetateni, care au dreptul de a nu fi jigniti. Consider ca si aceasta minoritate, ca si oricare alta, trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi fundamentale ca toti ceilalti, nu cred ca trebuie sa aiba drepturi in minus sau plus.”

In iunie 2013, comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat un amendament prin care se prevede includerea in noua Constitutie a formularii „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. Crin Antonescu, presedintele PNL, s-a pronuntat in favoarea acestui amendament.

  • Victor Ponta (8 iunie 2013) a considerat insa inutil amendamentul: "Aici m-am opus clar, pentru ca nu sunt de acord sa tot punem restrictii in Constitutie. Este o mare problema de perceptie si pentru mine este important sa fim priviti cu aceasta modificare a Constitutiei ca modernizand Romania si mergand spre un trend european, nu intorcandu-ne, nu suntem republica fundamentalista. Aceasta precizare inutila, a casatoriei intre un barbat si o femeie, este copy-paste din modificarea adusa in ianuarie la Constitutia Ungariei, o modificare extrem de contestata in toata Europa. Mie mi s-a parut ca da un mesaj inutil de conservatorism, daca textul actual e suficient si bun, de ce sa schimb ceva ce e bun?”
  • Crin Antonescu (9 iunie 2013):  “Socotesc intr-adevar ca nu e deloc preocuparea statului si nu trebuie sa stabileasca statul deloc ce orientare si comportament din acest punct de vedere intim pana la urma trebuie sa aiba oricare dintre cetateni, dar trebuie sa fie preocuparea statului sa reglementeze, sa protejeze si sa garanteze niste drepturi ale familiei. Daca vorbim despre matricea ei, despre baza, despre modelul ei, acela este, daca am ajuns sa discutam si sa trebuiasca sa precizam lucrul acesta, cea bazata pe casatoria intre un barbat si o femeie, din motive de natura biologica pana la motive de natura culturala si istorica. Pot exista, nota bene, cupluri care isi desfasoara viata, care convietuiesc, care impart tot ce au de impartit, de la sentimente pana la bunuri patrimoniale, dar nu in forma familiei, fie ca vorbim de casatoria civila, fie ca vorbim de casatoria religioasa”.

Mai multe despre aceasta dezbatere puteti citi aici.