Curtea Constitutionala a decis miercuri ca este constitutionala legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol in raport de motivele invocate, informeaza Agerpres. Decizia este definitiva si general obligatorie.

La sfarsitul lunii mai, democrat-liberalii au atacat la CCR legea care aproba acest memorandum.

PDL considera un motiv de neconstitutionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune ca "toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), sa fie stinse in mod irevocabil, fara judecarea pe fond si imediat ulterior stingerii acestor litigii". De asemenea, democrat-liberalii au reclamat sechestrul instituit de Autoritatea Nationala pentru Administrarea Fiscala asupra activelor RRC si titlul de executare silita din data de 17 noiembrie 2010, cerand sa fie revocate si ridicate.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Rompetrol. Grupurile parlamentare ale deputatilor PDL si PP-DD au anuntat atunci ca au votat impotriva proiectului de lege, acuzand faptul ca prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului roman.