Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca modificarea Legii referendumului, prin care a fost scazut pragul de prezenta, este constitutionala in masura in care nu se aplica un an de la data intrarii in vigoare, anunta Agerpres.

"CCR, cu majoritate de voturi, decide ca respinge obiectia de neconstitutionalitate (...) si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii", se arata in minuta deciziei.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei.

UPDATE: Potrivit unor surse HotNews.ro, decizia a fost luata cu 6-3.

PDL a sesizat Curtea la inceputul lunii iunie in cazul proiectului de lege privind scaderea pragului de prezenta la referendum la 30%.

"Noi ne-am spus punctele de vedere, le cunoasteti, puncte de vedere pe fond, puncte de vedere pe procedura care tin cont inclusiv de decizii ale Curtii care spun foarte clar cu cat timp, la o adica, ar putea fi facute modificari in legislatie inaintea unui referendum", a declarat atunci presedintele PDL, Vasile Blaga.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a sustinut ca proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum este "o lege care incalca categoric Constitutia, motiv pentru care PDL o ataca la Curtea Constitutionala".

"Suntem in pregatirea textului si ca un fapt, cred eu, de semnalat, este pentru prima data cand Opozitia este unita in marea majoritate. Toate cele trei partide de Opozitie, PDL, ca principal partid de Opozitie, s-au alaturat UDMR si PP-DD. Avem peste 80 de semnaturi pe care le-am strans pentru a ataca la CCR, iar atacul este foarte simplu. Ne uitam numai la Decizia 731/2012 a Curtii unde se spune foarte clar: conditia de desfasurare a unui referendum este constitutionala in masura in care participarea la referendum este asigurata de cel putin jumatate plus 1 din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Deci, daca exista o decizie a Curtii, daca exista o prevedere clara in Constitutie unde se spune ca suveranitatea nationala apartine poporului roman care si-o poate exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum, incercarea de a modifica acest prag incalca atat prevederile articolului 1, cat si decizia Curtii Constitutionale", a afirmat Mircea Toader la sfarsitul lunii mai.

In 29 mai, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, in sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale si a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai putin de 25% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.