Virgil Radulescu, jurnalistul din Ploiesti arestat in luna aprilie a acestui an pentru santaj si trafic de influenta, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare si nu mai are dreptul sa isi practice meseria timp de un an, au hotarat magistratii Tribunalului Prahova, potrivit Max-Media.ro.

Virgil Radulescu a fost arestat in aprilie pentru santaj si trafic de influenta. Potrivit max-media.ro, el se recomanda ofiter SRI sub acoperire cu trecere pe langa premierul Romaniei. Mai mult, Radulescu le-a spus unor persoane cu care a avut intalniri de “afaceri” ca site-ul stiriprahova.ro – pe care il detinea – este de fapt un canal de stiri al SRI.

Trei persoane – administratori ai unor societati comerciale din Ploiesti – au fost la un pas sa cada in plasa lui Virgil care le cerea bani, fie ca sa nu scrie “de rau” despre ei, fie ca sa-i ajute sa prospere in afaceri.

Conform rechizitoriului, Virgil Radulescu ar fi amenintat un comerciant de produse lactate care detine un magazin in Piata Nord din Ploiesti ca va scrie un articol despre presupuse nereguli pe care le facea acesta si despre calitatea indoielnica a produselor comercializate. Informatiile ar fi fost obtinute in urma unei investigatii jurnalistice.

Ca sa nu publice articolul si ca sa nu semnaleze si altor colegi din presa locala neregulile gasite de el, Radulescu i-ar fi cerut comerciantului suma de 1500 de euro. Pentru ca omul de afaceri intarzia cu plata, Radulescu i-a trimis acestuia mai multe sms-uri, pentru ca in cele din urma sa si publice pe site-ul stiriprahova.ro, in data de 02. 11. 2012 ancheta cu titlul "Mafia din pietele ploiestene".

Vanzatorul de lactate din Piata Nord nu a fost singurul client al ziaristului din Ploiesti, precizeaza acelasi articol. Radulescu a incercat sa ridice ceva mai sus stacheta, asa ca incepuse sa se recomande ofiter sub acoperire care scrie la un site de stiri al SRI. In acest mod, Virgil Radulescu s-a intalinit cu un alt om de afaceri din Ploiesti care detine o societate care se ocupa cu echipamente IT.

Acestuia ii promisese ca il ajuta sa prospere in afaceri pentru ca are trecere pe langa premierul Victor Ponta. In schimbul acestui serviciu, Radulescu ar fi cerut bani, 9000 de lei.

Radulescu a fost denuntat insa de unul dintre oamenii pe care ii santaja, si ajungand astfel pe mana procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Sentinta Tribunalului Prahova in dosarul Virgil Radulescu:

În baza art. 194 alin. 1,2 c. pen. cu aplic. art. 3201 alin. 7 c.pr.pen., condamnă pe inculpatul RĂDULESCU VIRGIL-FLORIN,la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de şantaj, faptă din luna septembrie 2012. În baza art. 64 alin. 1 lit. c c.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de jurnalist, pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale.

În baza art. 257 alin. 1 c.pen. cu aplic. art. 3201 alin. 7 c.pr.pen., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă din luna februarie 2013. În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b C.pen., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de jurnalist, pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale.

Face aplicarea dispoziţiilor art. 71, 64 lit. a teza a II-a, b c.pen. În baza art. 88 c.pen., deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, de la 04.04.2013 la zi. În baza art 861 c.pen., dispune suspendarea executării pedepsei rezultante, sub supraveghere, pe o durată de 4 ani, termen de încercare stabilit conform disp. art. 862 c.pen. In baza art 863 c.p., pe durata termenului de încercare, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În baza art. 359 c.pr.pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 864 c.pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul neîndeplinirii cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere stabilite prin prezenta sentinţă.

În baza art. 71 alin. 5 c.pen., dispune suspendarea executării pedepselor accesorii pe durata termenului de încercare.

În baza art. 350 alin. 3 lit. b c.pr.pen., dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 89/U/2013 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Ia act că părţile vătămate Huleni Mihai, şi Marin Mugur, nu s-au constituit părţi civile în cauză. În baza art. 191 c.pr.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 3100 lei.

Cu apel, în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru inculpat şi părţile vătămate. Pronunţată în şedinţă publică azi, 05.06.2013.