Guvernul va aproba in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care vor fi desfiintate aproape 60.000 de posturi vacante, pastrate in urma aplicarii principiului angajarii unui singur functionar la sapte posturi vacantate, a anuntat premierul Victor Ponta. "In acest fel, putem reveni la acea regula de 1 la 1", a precizat Ponta. Acesta da asigurari ca nu vor fi desfiintate posturile vacante din sanatate si educatie.

"Sunt cele două excepţii mari. Mai avem, sigur, anumite instituţii militare care au un alt regim, dar vorbesc de cele două mari sisteme importante, sănătatea şi educaţia. În acest fel putem să revenim la regula unu la unu, de la aceea regulă, unu la şapte, care a avut şi efecte benefice, dar a avut şi foarte multe efecte imposibile practic,care în special la sănătate şi educaţie au produs grave dezechilibre", a spus premierul.

"Vor fi desfiinţate aproape 60.000 de posturi vacante, posturi fie neocupate, fie nebugetate, păstrate în general în diverse structuri pe acel principiu unu la şapte şi pentru păstrarea funcţiilor de conducere care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi, chiar şi vacante", a precizat Victor Ponta.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.