Victimele accidentului rutier produs duminica in Muntenegru au fost repatriate in cursul zilei de marti in Romania cu trei aeronave militare, dintre care doua au adus in tara persoanele ranite, iar una trupurile celor care si-au pierdut viata, potrivit Agerpres. Cei 29 de raniti au fost repartizati la patru spitale din Capitala - Bagdasar, Floreasca, Elias si Universitar, iar cadavrele urmeaza sa fie identificate la Institutul de Medicina Legala 'Mina Minovici', unde a fost amenajat un spatiu pentru rudele celor decedati. Dupa aducerea trupurilor neinsufletite, un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa la Baza 90.

Firul evenimentelor de marti, 25 iunie

UPDATE (ora 22:00) Aeronava militara care aduce sicriele cu trupurile neinsufletite ale romanilor decedati in accidentul din Muntenegru a aterizat la Baza 90 din Bucuresti, informeaza Agerpres.

Pe aeroport se afla premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

In memoria victimelor, un sobor de preoti oficiaza marti seara o slujba religioasa, la care asista premierul Victor Ponta, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Rudele asteapta sicriele sigilate la Institutul de Medicina Legala, unde vor trebui sa identifice ramasitele pamantesti ale celor decedati.

UPDATE (ora 20:55) Cea de a doua aeronava cu romani raniti in accidentul din Muntenegru a aterizat la Bucuresti, transmite Agerpres.

UPDATE (ora 19:10) Secretarul de stat Raed Arafat a declarat marti seara, dupa aterizarea aeronavei Spartan in care au fost adusi in tara primii 12 raniti, ca pacientii au ajuns in stare buna fiind "cel putin atat de stabili cum erau atunci cand am plecat". Arafat a precizat ca sunt 3 pacienti intr-o stare foarte grava, intubati si ventilati in coma. Ministrul Apararii Mircea Dusa a precizat ca s-a aprobat ca una dintre aeronave sa aduca in Romania doi medici legisti din Muntenegru care vor continua procedurile legate de identificarea celor decedati si intocmirea actelor.

Cel de al doilea avion cu raniti urmeaza sa ajunga in tara in jurul orei 20:15 - 20:30, a precizat Raed Arafat. Potrivit ministrului Dusa, in cursul serii urmeaza sa se efectueaza si un al treilea transport, cu persoanele decedate, acesta fiind conditionat de timpul necesar intocmirii unor formalitati de catre autoritatile din Muntenegru.

Declaratii Raed Arafat:

  • Am ajuns cu primul avion. Aici erau pacientii cei mai grav. Am impartit pacientii in 2 grupe: un grup intr-un avion mai mic, mai modern, Spartan, care este cu presurizare mai corecta, fiind cu traumatisme toracice si unii intubati si ventilati. 12 pacienti au fost adusi acum, in acest avion, si au fost repartizati catre cele 4 spitale: Bagdasar, Floreasca, Elias si Universitar.
  • Pacientii au ajuns toti in stare buna. Chiar daca ne asteptam la unii sa faca ceva probleme pe drum, nu am avut astfel de probleme si au ajuns bine, cel putin atat de stabili cum erau atunci cand am plecat.
  • Urmeaza, deja este in aer urmatorul avion care va avea in el 18 pacienti. Este alta echipa care acum i-a incarcat si sunt pe drum. E un avion mai mare, va sosi aproximativ intr-o ora si un sfert, o ora jumatate, acum, pe la 8 si ceva, si pacientii vor fi repartizati dupa aceeasi metoda la cele 4 spitale.
  • Sunt 3 pacienti intr-o stare foarte grava, care sunt toti intubati si ventilati in coma. Acesti pacienti, noi speram sa progreseze catre mai bine.
  • Vreau sa subliniez ca tot ce s-a facut in Muntenegru era chiar foarte bine. Pacientii au beneficiat de o ingrijire foarte corecta la nivelul spitalul care, fara ea, unii dintre ei cred ca nu puteam sa ii aducem astazi cu noi si nu erau in viata.

Intrebat in legatura cu identificarea victimelor, in conditiile in care premierul Ponta a declarat in sedinta de Guvern ca toata lumea a fost indentificata in timp ce ambasadorul Romaniei in Muntenegru a declarat ca doar 6 persoane, din 18, au fost identificate, Arafat a raspuns:

"Cel mai probabil, cand s-a spus ca toata lumea a fost identificata, se vorbea despre raniti. Sunt doua faze de identificare, aveam 2 raniti care nu erau identificati. Avand in vedere ca aveam doi raniti in coma neindentificati nu mai puteam sa identificam prin excludere cine sunt decedatii. Cand am identificat definitiv ranitii, atunci stiam care sunt decedatii - cu nume cu tot. Acum, faza a doua, este sa identifici fiecare cadavru, fiecare bucata de corp trebuie sa fie identificata pe nume de pacient. Nu erau decat vreo 6 identificati atunci, exact cine este si care este decedatul. Au continuat sa lucreze in Muntenegru dar, ca sa nu se intarzie, la interventia dl Corlatean si a premierului s-a acceptat din parea autoritatilor muntenegrene sa fie trimisi decedatii aici fara identificare, dar cu o conditie care era foarte normala, sa vina cu ei cei doi medici legisti.

UPDATE (ora 18:40): O femeie de afaceri din Cluj-Napoca - Aurora Morar, si un cuplu de pensionari din Timisoara - Mircea si Doina Luminita Ardelean, ambii in varsta de 68 de ani, se numara printre primele victime identificate (detalii aici), alaturi de soferul autocarului din Muntenegru, George Ciobanu, anunta Mediafax. Rudele au fost anuntate in legatura cu decesul acestora.

UPDATE (Ora 17:53): Avionul militar care i-a transportat in tara pe primii 11 raniti a aterizat la Baza 90 din Otopeni.

UPDATE (ora 16:56): Ambasadorul Romaniei in Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat, marti, ca trupurile tuturor celor 18 romani decedati in urma accidentului vor fi aduse in tara in cursul zilei de marti, insa doar 6 dintre acestia au fost identificati. Miercuri urmeaza sa soseasca in Romania procurori muntenegreni. Ambasadorul a precizat ca identificarea victimelor este imposibil sa fie finalizata in Muntenegru, procedurile urmand sa continue la Bucuresti, cu participarea procurorilor muntenegreni. Anuntul vine dupa ce marti, la orele pranzului, premierul Victor Ponta declarase ca autoritatile din Muntenegru au incheiat procedura de identificare a persoanelor decedate in accidentul rutier de duminica.

UPDATE (ora 16:24): 11 raniti vor ajunge in Romania in jurul orei 17:30 cu primul avion militar, anunta B1 Tv. Avionul a decolat de la Podgorica la ora 16:10, potrivit Agerpres.

UPDATE (ora 15:47): Soferul autocarului prabusit duminica in prapastia din Muntenegru, George Ciobanu, era angajat al Politiei si si-a pierdut viata in accident. George Ciobanu avea o experienta de 10 ani in domeniu si mai efectuase curse pe acelasi traseu. Al doilea sofer este in coma.

content channel

UPDATE (ora 15:20): Patronii firmei de transport care detine autocarul prabusit, duminica, intr-o prapastie in Muntenegru, Stefan Grigore si Mihaela Iuliana Grigore, sunt audiati, marti dupa-amiaza, la Parchetul general, au declarat surse judiciare citate de Mediafax. Stefan Grigore a venit deja la Parchet in jurul orei 14:00, iar la intrare a refuzat sa faca declaratii privind accidentul.

UPDATE (ora 13:22):Cele 29 de persoane ranite care vor fi aduse din Muntenegru au fost repartizate astfel: 11 la Spitalul Universitar, 10 la Spitalul de Urgenta Floreasca, 4 la Spitalul Elias si 4 la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat pentru Agerpres medicul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti-Ilfov.

UPDATE (ora 13:02): Romanii care sunt in stare grava dupa accidentul din Muntenegru (cei internati la terapie intensiva) vor fi repatriati cu primul avion militar in Romania, marti dupa orele pranzului, informeaza celula de criza de la Ministerul Afacerilor Externe. Cel de-al doilea avion militar va transporta pacientii care sunt stabilizati din punct de vedere medical, iar ultima aeronava militara va transporta corpurile neinsufletite ale cetatenilor romani decedati, precum si bunurile si valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.

UPDATE (ora 12:27): Autoritatile din Muntenegru au incheiat procedura de identificare a persoanelor decedate in accidentul rutier, Guvernul de la Bucuresti urmand sa asigure transportul in tara al acestora, a anuntat premierul Victor Ponta.

UPDATE (ora 11:50):Miercuri, 26 iunie, va fi zi de doliu national in Romania.

UPDATE (ora 11:25):Celula de criza constituita la nivelul Ministerului Afacerilor Externe informeaza ca, in ceea ce priveste confirmarea decesului cetatenilor romani care si-au pierdut viata in tragicul accident petrecut in Muntenegru, Ministerul de Interne a demarat operatiunea de contactare si anuntare oficiala a familiilor acestora.

O singura persoana dintre victimele accidentului rutier produs in Muntenegru a mai ramas de identificat, anunta marti Ministerul Afacerilor Externe, citat de Agerpres. "In cursul serii de 24 iunie 2013, cu sprijinul autoritatilor din Muntenegru, a fost finalizata stabilirea identitatii uneia dintre cele doua persoane care nu fusese inca identificata", se arata in comunicatul MAE. Diplomatia romana aminteste ca marti dimineata, la ora 8:00, doua aeronave medicalizate puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale au decolat spre Podgorica, pentru a desfasura operatiunea de readucere in tara a tuturor victimelor tragicului accident.

Tot marti dimineata, echipa mixta trimisa de autoritatile romane la fata locului intreprinde demersurile necesare, in cooperare cu autoritatile locale, pentru desfasurarea, in etape, a operatiunii de repatriere.

De asemenea, doctorul Raed Arafat se afla la spitalul din Podgorica, unde impreuna cu medicii locali efectueaza o ultima evaluare amanuntita a starii de sanatate a pacientilor, in vederea stabilirii transportabilitatii acestora in cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispozitie de autoritatile romane.

"In acest moment, sunt in curs de avizare procedura si etapele operatiunii de aducere acasa a cetatenilor romani. Echipa de la fata locului, coordonata de ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflata de ieri in capitala Muntenegrului, coordoneaza si stabileste etapele de aducere acasa a cetatenilor romani", detaliaza MAE.

Victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenta din Capitala, Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni si Universitar, pregatite sa primeasca ranitii.

Familiile celor implicati in accident vor fi informate cu privire la locul in care vor fi internati pacientii, precum si ora la care vor ateriza aeronavele militare, precizeaza sursa citata.

Vor fi transmise informatii actualizate pe parcursul intregii zile cu privire la desfasurarea operatiunilor, da asigurari MAE.

Stefan Grigor, patronul firmei de transport Gregory Tour, declarase, anterior, ca autocarul prabusit in Muntenegru avea toate verificarile tehnice la zi, iar cei doi soferi aveau experienta de cel putin zece ani, fara niciun incident pana acum. Grigore a mai spus ca firma face acest traseu din Muntenegru de cel putin sapte-opt ori anual, iar unul dintre soferii de pe autocarul respectiv a facut acest traseu de 20 de ori.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat duminica in jurul orei 18.00, ora Romaniei, intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 18 morti si 29 de raniti.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Spitalul din Podgorica a dat publicitatii, intr-un comunicat, lista pacientilor romani internati, mai putin numele celor 7 raniti romani care se afla la Terapie intensiva:

Sectia de Ortopedie:

1. Dobrin Maria

2. Carmen Dorobat

3. Marinescu Georgeta

4. Victor Vulpe

5. Roibu Gheorghe

6. Niculescu Ana Mihaela

Sectia de Oftalmologie:

1. Mariana Sora

2. Dorobantu Liliana

3. Morar Maria Loredana

4. Dorobat Florin

5. Mester Elena

Sectia de Chirurgie:

1. Roibu Elena

2. Robea Gabriela

3. Dumitriu Mariana

4. Hutchinson Olga Elena

5. Radu Rodica

Sectia ORL:

1. Sora Petre

2. Enescu Maria

3. Ciolan Elisabeta

Sectia de chirurgie digestiva :

1. Dana Elena Tamara

Sectia de chirurgie plastica:

1. Leescu Georgeta

Sectia de neurologie:

1. Nitu Gheorghita