UPDATE (ora 11:50): Miercuri va fi zi de doliu national in Romania, in semn de respect fata de victimele accidentului care a avut loc zilele trecute in Muntenegru, a anuntat premierul Victor Ponta in deschiderea sedintei de Guvern de marti.

"Suntem intr-o sedinta extraordinara a Guvernului cu un singur punct pe ordinea de zi - hotarare privind declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu national pe teritoriul Romaniei. In baza acestei HG, trebuie ca in cursul zilei de de maine institutiile si autoritatile publice centrale si locale sa arboreze drapelul Romaniei in berna. De asemenea, drapelul se va arbora in berna la sediile partidelor politice, la sindicate, la punctele de frontiera, pavilionul navelor si, tot in baza legii si a HG, posturile nationale de radio si de televiziune si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator", a afirmat Victor Ponta marti, la inceputul sedintei de guvern.

Executivul s-a intrunit in sedinta marti, la ora 11:30, pentru a discuta propunerea ca miercuri sa fie decretata zi de doliu national in memoria celor 18 romani care si-au pierdut viata intr-un accident rutier in Muntenegru. "Vom avea o noua sedinta, de data aceasta formala, a Cabinetului (dupa una informala luni - n.red.) si, daca sunt indeplinite toate conditiile legale, vom propune ca miercuri sa fie declarata zi de doliu national in memoria persoanelor care au decedat, in sprijinul si in semn de respect pentru familiile acestora si pentru a arata ca o mare tragedie poate sa consolideze un sentiment de solidaritate in societatea romaneasca, un sentiment de care atunci cand apar asemenea tragedii, avem totusi foarte mare nevoie", a afirmat luni premierul Victor Ponta, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a condus celula de criza constituita dupa accidentul din Muntenegru.

Trupurile celor 18 romani care si-au pierdut viata in accidentul rutier din Muntenegru vor fi transportate marti de la Podgorica la Bucuresti. De asemenea, in tara vor fi adusi o parte dintre cei 29 de raniti.

Doua aeronave dotate cu echipamente medicale performante si personal medical au decolat, marti dimineata, de la Baza 90 din Capitala, cu destinatia Muntenegru.

Cele doua aeronave ar urma sa aduca in tara persoanele ranite in accidentul rutier petrecut duminica in Muntenegru.

Peste 20 de persoane - medici si asistente - se afla in cele doua avioane care au plecat spre Podgorica pentru a prelua dintre ranitii in accidentul rutier petrecut in Muntenegru.

Al treilea avion este deja in Muntenegru si "va fi folosit pentru transferul celor care au murit", transfer care se va face in functie de cat de repede sunt gata procedurile de identificare.