Ministrul Apararii Mircea Dusa a declarat, luni seara, cand a prezentat, la Baza 90 din Otopeni, cele doua aeronave care ii vor aduce marti in tara pe romanii raniti in accidentul din Muntenegru, ca aceasta este cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN, potrivit Mediafax.

Luni seara, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de catre ministrul Mircea Dusa, cele doua avioane militare - Hercule si Spartan - cu care vor fi transportate persoanele ranite in accidentul de duminica din Muntenegru. Spartan, o aeronava mai mic, va fi dotata cu 12 targi si aparatura pentru terapie intensiva, in timp ce in Hercule vor putea fi transportati 18 pacienti.

Mircea Dusa nu a putut preciza numarul medicilor romani care vor merge in Muntenegru pentru preluarea ranitilor, dar a spus ca acestia vor fi coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.

Marti, de la ora 5.00, SMURD va aduce toate echipamntele si materialele sanitare necesare ranitilor, dupa care plecarea se va face, de la Baza 90, in jurul orei 8.00. Avioanele se vor intoarce la Baza 90, de unde ranitii vor fi preluati de echipaje SMURD si transportati la spitale in Capitala.

Dusa a mai spus ca aceasta este cea mai mare actiune de acest fel pe care o organizeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN) si a transmis condoleante famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie in Muntenegru, duminica dupa-amiaza. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.