Guvernul va propune zi de doliu national miercuri, 26 iunie, in memoria victimelor accidentului rutier de duminica seara, in Podgorica, Muntenegru, in care si-au pierdut viata 18 cetateni romani, a anuntat luni premierul Victor Ponta.

"Maine dimineata avem sedinta de guvern si, daca sunt indeplinite toate conditiile legale, vom propune ca miercuri sa fie declarata zi de doliu national in memoria persoanelor care au decedat si pentru a arata ca o mare tragedie poate sa consolideze un sentimente de solidaritate in societatea romaneasca", a spus el, la finalul unei sedinte a celulei de criza constituite in urma tragediei din Muntenegru.

Victor Ponta a adaugat ca poate sa confirme ca exista 18 victime si 29 de persoane ranite, dintre care 7 la terapie intensiva.

Acesta a precizat ca un avion va transporta in cursul zilei de marti, la Bucuresti, corpurile persoanelor decedate. Tot maine, vor fi transportate la Bucuresti cele 22 de persoane ranite si, daca medicii romani aflati la fata locului isi vor da acordul, si cele 7 persoane care se afla la terapie intensiva.

"Ministerul Apararii Nationale a luat toate masurile, vor pleca inca doua avioane cu toate facilitatile medicale pentru a putea transporta la Bucuresti cele 22 de persoane ranite mai putin grave si, daca se ia decizia de catre personalul medical, si cei sapte de la terapie intensiva", a spus primul ministru.

In ceea ce priveste persoanele decedate, "in masura in care nu se vor putea face toate identificarile acolo, s-ar putea sa continuam aici, la Bucuresti acest demers", a adaugat Victor Ponta.

El a mentionat ca au fost asigurate toate costurile necesare pentru aceste transporturi. De asemenea, guvernul va face demersurile legale pentru a sprijini familiile afectate.

"Imi exprim regretul profund si condoleante fata de rudele victimelor", a spus Ponta, exprimandu-si recunostina pentru autoritatile din Muntenegru.

Seful executivului si-a cerut scuze pentru familiile victimelor, dar a precizat ca principala problema care intarzie identificarea cadavrelor este legata de faptul ca actele acestora se afla inca in epava autobuzului.

"Se fac toate eforturile pentru a identifica cu certitudine atat persoanele decedate cat si cele ranite", a asigurat primul ministru.