Salarii mizere, adaposturi precare, conditii de lucru inumane, umiliri si amenintari. Sub titlul „Sclavia salariala in Germania“ (Lohnsklaverei in Deutschland), televiziunea de stat germana ARD transmite luni 24 iunie, la ora locala 22.45, un reportaj de 45 de minute despre surprizele care-i asteapta pe macelarii romani veniti la lucru in Germania. Filmul dezvaluie practicile de tip mafiot din industria carnii, cum lucratori ieftini din Romania si Bulgaria sunt atrasi cu promisiuni mincinoase, iar apoi exploatati in abatoarele nemtesti. Unii dintre ei cad victime unor intermediari dubiosi, care platesc din portbagaj cu bani-gheata, iar pe femei le trimit nu la transat, ci in „reteaua de consum”.

Tema e calda in Germania, a fost tematizata si ieri, la talk-show-ul Gunther Jauch. „Cand saracii porci taie la porci“ titreza Focus online, parodiind cele spuse in emisiunea lui Jauch. „Turismul mortuar intalneste turismul de lucru“, subtitreaza aceeasi publicatie, referitor la faptul ca macelari „de import” transeaza pe banda animalele, si ele importate din alte tari europene.

Reporterii Marius Meyer si Michael Nieberg de la NDR/ARD iau insa tema in serios si merg pe urmele unor afaceri dubioase, in care forta de munca est-europeana e exploatata fara scrupule. Ei iau in vizor abatoarele din nord-vestul Germaniei. Macelarii, mai ales romani si bulgari, sunt atrasi cu promisiuni de locuri de munca bine platite. Insa realitate se dovedeste a fi altfel.

In prezent, scandalul cu macelarii romani este si in atentia procuraturii din Düsseldorf, care ancheteaza cateva firme din Duisburg, Kamp-Lintfort si Moers. In regim de subantreprenoriat, aceste firme aduc la lucru in Germania macelari est-europeni, intermediindu-i la abatoarele germane. Acuzatia procuraturii se refera la evaziune fiscala si contributii sociale neplatite. La finele lunii mai, tribunalul din Essen a condamnat pe seful unei astfel de firme la trei ani si opt luni inchisoare, pentru o evaziune fiscala de 500.000 de euro.

Reteaua e insa mai larga, dupa cum releva filmul documentar german. Un antreprenor care intermedia macelari are firma inregistrata in Spania, intr-un garaj. Teoretic, firma inchiriaza barci. Practic, ea ar fi intocmit hartiile de angajare pentru peste 1.000 de lucratori romani. Acestia insa par a nu fi stiut cine este angajatorul lor real, caci lucrau la un neamt si salariul era platit cash. Acelasi antreprenor, care se afla acum in atentia procuraturii, mai are in Duisburg o firma casuta-postala, care se ocupa cu angajari de personal, dar si cu muzica, baruri si prostitutie.

Reporterul NDR relateaza ca unele romance care venisera la lucru in macelarii au fost intermediate ca prostituate printr-o alta firma din Kamp-Lintfort, inregistrata in Anglia, al carui reprezentant e aceeasi persoana cu cea care conduce filiala din Duisburg a „garajului spaniol”. Pe scurt, o increngatura de firme mai mult sau mai putin dubioase, care atrag forta de lucru ieftina si o exploateaza in stil mafiot.