Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis joi respingerea apelului declarat atat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, cat si de procurori si a mentinut pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare data de Tribunalul Bucuresti pentru favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat in dosarele FNA si FNI.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

La termenul din 23 mai, avocatul lui Vintu a cerut admiterea apelului, achitarea clientului sau si revocarea interdictiei de a parasi tara pentru omul de afaceri, masura ce dureaza de aproape patru ani, 'o masura fara precedent'.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat in dosarele FNA si FNI.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis in judecata pe Vintu sub acuzatia ca i-ar fi trimis in Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI.

Procurorii sustin ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa doua transe, de 50.000 de euro si 20.000 de euro.

Suma ii era necesara lui Nicolae Popa pentru a se ascunde in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care fusese condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie.

Procurorii sustin ca Sorin Ovidiu Vintu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer menite sa previna descoperirea tranzactiilor si a persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro ar fi fost pus in executare de Octavian Turcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 de euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, dupa ce Nicolae Popa a fost arestat in Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vintu si Alexandru Stoian ar fi desfasurat actiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania. Sprijinul s-ar fi concretizat in demersuri de ingreunare a procedurilor de extradare, pentru a-l scapa pe condamnat de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia.