Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra, scrie Mediafax.

Una dintre interlocutoarele sale i-a argumentat ca nivelul de protectie a femeii insarcinate si gravide s-a redus in timpul Guvernului Boc, atat privind concediul maternal, cat si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Presedintele i-a replicat ca Romania are una dintre cele mai favorabile legislatii din UE in acest sens, in conditiile in care in Belgia stau numai 30 de zile in concediu de crestere a copilului, fara concediu prenatal.

"Problemele nu sunt la timp, sunt la sustinerea financiara, lucru pe care il recunosc", a spus Basescu, care a argumentat insa ca si inainte de plafonarea operata de Guvernul Boc la indemnizatia de crestere a copilului rata natalitatii a fost tot in scadere.

El a spus ca cheia cresterii natalitatii nu sta in facilitatile acordate femeii care naste, ci in siguranta sociala.

"Incertitudinile legate de siguranta locului de munca, de plata ratei la banci, de ce s-o mai intampla, e in coliziune cu masurile pe care statul le-a luat in Romania ca sa stimuleze cresterea natalitatii. Avem o societate inca nestabilizata complet si acesta poate fi un efect", a mai argumentat Basescu.