In urma unor controale efectuate la Spitalul Judetean Timisoara si la Institutul de Boli Cardiovasculare din acelasi oras, ministrul Sanatatii va solicita eliberarea din functia de sef de sectie a doctorului Horia Ples si inlocuirea lui Ranko Szuhanek din pozitia de manager a Institutului de Boli Cardiovasculare. Ministerul a decis sa trimita cele doua rapoarte de control Parchetului de pe langa Curtea de Apel din Timisoara.

Controlul efectuat de Ministerul Sanatatii la clinica de neurologie a Spitalului Judetean Timisoara a constatat ca, in perioada 2008-2013, intre Spitalul Judetean Timisoara si firma privata condusa de dr. Horia Ples s-au incheiat contracte de servicii medicale si transport in valoare totala de peste 900.000 euro. Horia Ples este si seful clinicii de neurochirurgie din cadrul aceluiasi Spital Judetean Timisoara.

"In foile de observatie ale pacientilor pentru care au fost realizate de prestator servicii de diagnostic imagistic, s-a constatat in majoritatea cazurilor lipsa recomandarilor medicilor specialisti pentru efectuarea investigatiilor, nefiind consemnate nici rezultatele investigatiilor de tomografie computerizata efectuate de prestator", se mentioneaza in raportul corpului de control.

Ministerul Sanatatii solicita inlocuirea lui Horia Ples din functia de sef de clinica deoarece "s-a aflat in pozitia in care a recomandat bolnavilor internati si consultati in sectia spitalului examinari tomografice care au fost efectuate la firma la care acesta este asociat, rezultand astfel un eventual conflict de interese".

Ministerul Sanatatii va sesiza ANI in privinta eventualului conflict de interese si Curtea de Conturi Timis pentru nereguli in derularea contractelor incheiate intre Spitalul Judetean Timisoara si firma respectiva. Aceste nereguli au fost anterior sesizate in repetate randuri in media.

In urma controlului derulat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara s-a constatat ca tomograful computerizat pus la dispozitie din 2008 inca nu este dat in functiune, iar un corp nou al unei cladiri finalizate in 2011 nu este folosit.

Ministerul Sanatatii va sesiza ANRMAP cu privire la nereguli in zona achizitiilor directe a unor materiale sanitare si a unor reparatii capitale efectuate in 2012 de catre Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

In martie 2013, directorul clinicii de chirurgie a Institutului anuntase intreruperea activitatii operatorii ca urmare a lipsei cronice de medicamente si materiale sanitare, datorate fondurilor insuficiente. Anterior, presa a semnalat ca firma care a construit cladirea noua dar nefunctionala a Institutului i-ar apartine fostului ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan. Licitatia a fost castigata dupa ce managerul Institutului anulase contractul cu o alta firma care incepuse deja constructia.

Ministerul Sanatatii l-a inlocuit pe managerul Institutului, Ranko Szuhanek, cu profesorul Sorin Pescariu. Situatia creata la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara este in curs de cercetare si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara.