Rezultatele analizelor la mici cu salmonella: Nu prezinta risc pentru sanatatea publica
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declansata in 30 mai privind suspiciunea contaminarii produsului "mici cu carne de pasare Delicia" cu Salmonella spp, analizele realizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica aratand ca serotipurile depistate nu sunt patogene si nu prezinta risc pentru sanatatea publica, informeaza Mediafax.
"Cantitatea de produs retinuta oficial de catre inspectorii sanitar-veterinari pana la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul National de Referinta va fi returnata la producator, unde va fi supusa unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinara, care sa garanteze distrugerea Salmonellei", a declarat presedintele ANSVSA.
Manastireanu a spus ca pasta de mici poate fi folosita la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.
Presedintele ANSVSA a precizat ca obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, intr-o prima etapa fiind retinute 205 kilograme aflate pe stoc in Prahova.
"In timpul desfasurarii alertei s-a constatat ca 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite in 24 de judete. Din aceasta cantitate, inspectorii au identificat si retinut 526 de kilograme, din depozitele si unitatile de comercializare din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Bihor, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramures, Galati, Neamt, Suceava, Iasi, Prahova, Salaj, Satu Mare si Timis", a precizat seful ANSVSA.
El a mai spus ca verificarile efectuate la unitatea de procesare din judetul Neamt au aratat ca materia prima nu provenea din Romania, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie prima existenta in stoc a fost dirijat spre procesare termica, conform procedurii aplicabile in cazul depistarii tulpinilor nepatogene de Salmonella spp in alimente.
In 10 iunie, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasa, anunta ca, in urma unui control facut la Ploiesti, in depozitul central al unui supermarket, a fost recoltata o proba dintr-o caserola de mici in greutate de un kilogram, care a fost analizata din punct de vedere microbiologic, depistandu-se salmonella.
Ulterior acestui control, doua sute de caserole cu mici au fost retrase de catre DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploiesti, de unde mai fusesera distribuite 640 de caserole cu mici in magazine din 24 de judete.
Reprezentantii lantului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci, pentru Mediafax, ca este vorba de un singur produs, cu carne de pasare, care se vinde foarte putin in comparatie cu alte produse de carne de mici

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Manastireanu zice ca e bine si cu salmonella, daca incingem gratarul la 60 de grade.
Carnea se plimba din germania in depozite, din depozite in supermarket, iar in depozite, iar la supermarket....deja salmonella este ultima problema, devine VECHE.
Propun sa revenim la decizia cu micii...adica sa facem o adaugire. Micii su salmonella, micii vechi si mici stricati sunt traditionali....nu orice mic.
Si cu mic cu mare sa iesim sa scandam: noi vrem mici, nu mari!