Comisiile reunite de Cultura si de Externe ale Senatului au votat luni, cu scorul 11-4, demiterea conducerii executive a Institutului Cultural Roman, respectiv a directorului Andrei Marga si a celor doi vicepresedinti, acuzand faptul ca nu au primit de la acest institut documentele financiare legate de anul 2012, a anuntat senatorul PSD Georgica Severin.

Andrei MargaFoto: Rompres

Decizia comisiilor vine pe fondul absentei din tara a lui Crin Antonescu, plecat intr-o vizita oficiala in Croatia. Marga, sprijinit de PNL si unul dintre apropiatii lui Crin Antonescu, a atacat dur luni Ministerul de Externe condus de PSD-istul Titus Corlatean, acuzindu-l de nereusitele sale manageriale. Performantele lui Andrei Marga fusesera contestate de premierul Ponta saptamina trecuta.

Senatorul PSD Georgica Severina declarat ca a primit "un document inaintat de ICR directiei de finante publice in februarie", iar acest lucru "nu e o atitudine a unei institutii care sa induca respect fata de Senat".

Senatorul PSD a precizat ca documentul trimis de ICR se referea la trimestrul I din 2013, in conditiile in care comisiile trebuiau sa discute datele aferente anului 2012.

"Nu putem discuta raportul de fond cata vreme nu avem raportul comisiei de Buget-Finante pe descarcare. Comisia de Buget-Finante a spus ca nu poate da aviz deoarece ce au primit de la ICR nu se referea la anul bugetar 2012, ci la primul trimestru din 2013", a sustinut Severin.

In aceste conditii, "am supus votului comisiilor reunite de Cultura si Politica Externa, reunite in cvorum, propunerea ca, pentru a evita repetarea unor asemenea situatii, conducerea operativa a ICR, presedintele si cei doi vicepresedinti, sa fie demisi. Propunerea a fost votata cu larga majoritate 11 voturi pentru, patru contra si o abtinere", a adaugat acesta.

Raportul comisiilor reunite va fi inaintat Biroului Permanent care va decide daca acest raport va fi inaintat sau nu Senatului, a explicat Georgica Severin.

Declaratiile senatorului PSD vin la putin timp dupa ce premierul Victor Ponta criticase in public activitatea ICR si ceruse masuri in acest sens.

Andrei Marga afirmase, intr-un interviu publicat luni de gandul.info, ca nu se poate reprosa nimic Institutului Cultural Roman, si a aratat cu degetul spre Ministerul Afacerilor Externe, condus de social-democratul Titus Corlatean, care, in opinia sa, actioneaza cu o "enorma incetineala" in emiterea aprobarilor, "disfunctionalitati care (...) in mod sigur ele creeaza handicapuri" Romaniei.