Andrei Marga considera ca nu se poate reprosa nimic Institutului Cultural Roman, dupa ce premierul Victor Ponta a facut recent remarci critice referitoare la activitatea institutiei, si arata cu degetul spre Ministerul Afacerilor Externe, condus de social-democratul Titus Corlatean, care, in opinia sa, actioneaza cu o "enorma incetineala" in emiterea aprobarilor, "disfunctionalitati care (...) in mod sigur ele creeaza handicapuri" Romaniei.

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL

"In ceea ce priveste relatia cu Ministerul de Externe, aici disfunctionalitati sunt, dar nu ni se datoreaza. In ceea ce ne priveste, am aplicat consecvent legea, iar problema mare este, ca sa fiu sincer, enorma incetineala a aprobarilor la Ministerul de Externe si de acest fapt l-am informat de mai multe ori pe primul-ministru. De multe ori dansul a intervenit pentru a se da aprobarile", a afirmat Marga, intr-un interviu acordat cotidianului online Gandul.info.

El a exemplificat cu un caz concret: "In decembrie, Ministerul Integrarii Europene al Bavariei ne-a invitat, si am fost imediat acolo, sa deschidem un Institut Cultural la Nurnberg - Munchen. Deci, in decembrie. Dupa aceea, in zece zile, Ministerul de Externe german a dat aprobarea. Ministerul de Externe roman nu a incheiat nici la aceasta ora aprobarile. Este o diferenta de viteza inacceptabila". Un alt exemplu ar fi cazul unui Institut Cultural Roman care ar fi trebuit "demult deschis" la Kiev. "Si la Kiev se sta din decembrie. Daca exista o disfunctionalitate ea se refera la aceste intarzieri, care sunt pana la un punct de inteles, dar in mod sigur ele creeaza handicapuri tarii noastre".

Andrei Marga, sustinut de PNL la sefia ICR, "banuieste" ca o serie de schimbari operate in conducerea filialelor institutului din strainatate "au starnit discutii" si s-ar putea afla la originea criticilor la adresa sa.

"Acum ne dam seama ca (schimbarile) au rascolit fara sa vrea un fel de musuroi din care ies tot felul de lucruri. S-ar putea ca unii oameni sa fi ajuns la primul-ministru sa-i dea o descriere sau alta a situatiei", a argumentat el.

In opinia sa, nimeni nu poate reprosa nimic institutiei pe care o conduce: "ICR este pus in miscare cu toate fortele, lucreaza. Daca o institutie lucreaza cu toate fortele, ce poti sa-i reprosezi? Daca aveau ceva de reprosat o puteau face, dar pana la aceasta ora nu exista un repros concret, nu s-a adus o obiectie concreta".

Andrei Marga sustine ca nu ar avea nicio problema daca ar fi schimbat din functie: "Eu nu sunt casatorit cu vreo functie, eu am ce sa fac. Am venit la ICR renuntand la excelente pozitii in exterior ca profesor considerand ca este normal sa raspund pozitiv la acest apel al autoritatilor romane. Repet, nu sunt casatorit cu vreo functie si nu este scopul vietii mele sa obtin functii".