Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa dea luni sentinta in dosarul in care primarul din Arad, Gheorghe Falca, este judecat pentru coruptie in legatura cu o tranzactie imobiliara din 2005. Directia Nationala Anticoruptie a cerut pe 4 iunie ICCJ condamnarea la inchisoare cu executare a primarului Gheorghe Falca, transmite Agerpres.

Gheorghe FalcaFoto: Agerpres

La ultimul termen al procesului de la instanta suprema, reprezentantul DNA a cerut aplicarea unor pedepse cu inchisoarea pentru Gheorghe Falca, dar si pentru ceilalti trei inculpati din dosar. Gheorghe Falca a fost trimis in judecata in 2007 de catre DNA sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Prima decizie in dosar s-a dat pe 22 mai 2012 cand Tribunalul Alba a decis achitarea lui Gheorghe Falca si a celorlalti inculpati in dosar. Pe 28 ianuarie 2013 Curtea de Apel Alba a mentinut decizia de achitare din prima instanta si a respins apelul DNA.

Alaturi de Gheorghe Falca au mai fost judecati in dosar Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, si Florica Mioara Popa, seful Serviciului Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei municipiului Arad, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Conform DNA, Gheorghe Falca ar fi primit de la Radu Vasil si Francisc Demeter o casa avand o suprafata de 242 de metri patrati in zona ultracentrala a municipiului Arad, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter si Vasil au vandut fostul apartament al lui Falca dupa trei saptamani, cu suma de 80.000 de euro. Tranzactia a fost efectuata pentru ca ulterior edilul Aradului sa-i favorizeze pe cei doi, la obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local al Municipiului Arad.

In rechizitoriu, Falca este acuzat ca ar fi actionat pentru ca Vasil si Demeter sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a Aradului, teren pe care fusese amplasata vechea fabrica de zahar din municipiu. DNA mai sustine ca Gheorghe Falca ar fi constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte, printre altii, si Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei acestia au vandut terenul cu 2.936.304 euro altei societati comerciale, realizand un castig de 2.097.360 de euro, suma cu care procurorii apreciaza ca a fost prejudiciat Consiliul Local Arad. Intre timp, firma care a cumparat terenul de la SC Elecon Plus SRL l-a vandut unei companii care se ocupa de afaceri imobiliare, valoarea tranzactiei situandu-se in jurul a 17 milioane de euro.