Un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Muncii a modificat criteriile de incadrare in grad de handicap, astfel incat doar un coeficient de inteligenta sub 20 - 25 de puncte sa permita incadrarea in grad grav, masura fiind considerata abuziva de mai multe ONG-uri, transmite Mediafax.

Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 modifica primul capitol "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap si a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 mai.

Potrivit ordinului, criteriile pentru acordarea diferitele grade de handicap sunt urmatoarele:

  • handicap usor - o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70), cu scor GAFS (o cuantificare a modului in care simptomele tulburarii psihice afecteaza nivelul global de functionare al pacientului) cuprins intre 61 - 80. Cel afectat prezinta capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara, fara ca aceasta sa fie determinata de carente educative, dificultati de invatare si gandire deficitara si se poate antrena in activitati simple si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin.
  • handicap mediu - pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55, scor GAFS 51 - 60, sa isi insuseasca cu dificultate operatiile elementare, dar sa poata invata sa scrie si sa citeasca cuvinte scurte, sa aiba deprinderi elementare de autoservire si sa se adapteze la activitati simple de rutina si sa aiba capacitati de autoprotectie suficiente, putand fi integrat in comunitate si sa desfasoare activitati lucrative in conditii protejate.
  • handicapul accentuat - presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40), cu scor GAFS 31 - 50. In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.
  • handicap grav - intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), scor GAFS 21 - 30 grav, fara asistent personal, scor GAFS 1 - 20 grav, cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.

ONG-urile contesta ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Muncii

Organizatiile neguvernamentale sustin ca aceste modificari sunt de fapt niste abuzuri care prin care se incalca in mod vizibil dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati.

Reprezentantii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) considera ca noul ordin comun de incadrare in grad de handicap a persoanelor cu dizabilitati inseamna de fapt "condamnare la moartea sociala" si isi exprima ingrijorarea cu privire la modalitatea in care institutiile statului si factorii de decizie au inteles sa reglementeze problematica dizabilitatii in Romania.

"Este revoltator faptul ca, in contextul in care societatea civila face eforturi sustinute de armonizare a legislatiei privind dizabilitatea la normele si principiile Conventiei ONU privind Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, institutiile cu atributii in domeniu, formuleaza reglementari abuzive, care incalca dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati. Stabilirea criteriului IQ sub 25 pentru acordarea gradului grav si instituirea dreptului de insotitor la persoanele cu varste peste 18 ani reprezinta un atac direct la o viata decenta a acestor persoane. Cu alte cuvinte, legiuitorul a inteles ca o persoana posedand IQ 26 este independenta si nu necesita suportul unui insotitor", precizeaza CEDCD.

Presedintele organizatiei neguvernamentale, Madalina Turza, a declarat ca aceasta reglementare este abuziva si discriminatorie si reflecta fie o intelegere precara a notiunii de dizabilitate, fie un gest de rea vointa la adresa uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale societatii.

"Desi mandatul CEDCD nu vizeaza zona de adulti, consideram ca un tanar de 18 ani cu IQ 26 nu poate fi considerat un adult independent, iar o astfel de reglementare nu va face decat sa duca la moartea sociala a acestor persoane si a familiilor lor. Un tanar cu IQ putin peste 25, de cele mai multe ori, este nonverbal si nu isi poate asigura nevoile de baza", sustine Madalina Turza.

Secretarul executiv de la Consiliul National al Asistentilor Sociali, Cristian Rosu, considera ca abordarea este complet gresita, intrucat evaluarea se face exclusiv din punct de vedere al inteligentei.

"Nu exista decat criterii pur medicale si invechite. Nu exista criteriile sociale, desi e primul plan afectat. Criteriile medicale trebuie coroborate cu cele sociale, asa cum spune si in titlu ᅡaprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicapᅡ, ori tocmai astea lipsesc. De ce QI de 25? Cum e fundamentat? Cu ce?", a precizat, Cristian Rosu.

Presedintele Asociatiei pentru Dravet si alte Epilepsii Rare, Adela Chirica, a precizat ca epilepsia este "boala geniilor", dandu-i ca exemplu pe Iulius Cezar, Vincent van Gogh, Napoleon Bonaparte, Piotr Ilici Ceaikovski, insa a conditiona incadrarea acestei dizabilitati in gradul grav de handicap de un coeficient de inteligenta sub 20-25 de puncte este "total irelevant si nedrept".

"In semn de solidaritate cu cei pe care ii reprezinta, Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare isi exprima profunda indignare si ingrijorare fata de noul ordin de incadrare in gradul de handicap a persoanelor cu dizabilitati. Asa cum chiar textul ordinului prevede, si persoanele cu grad accentuat de handicap au nevoie de sprijin pentru a duce la bun sfarsit activitati uzuale. Un pacient cu epilepsie isi poate pierde viata in timpul unei convulsii si este imperios necesar sa primeasca ajutor din partea unui insotitor. Speram la o rezolvare dreapta si cat mai urgenta si contestam public acest nou ordin", a declarat presedintele Asociatiei pentru Dravet si alte Epilepsii Rare.

Pe de alta parte, directorul adjunct de la Directia Protectia Persoanelor cu Handicap (DPPH) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Neagoe, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca ordinul se refera numai la persoana adulta cu handicap si s-a facut confuzie intre ordinul pentru adulti si cel pentru copii, in conditiile in care evaluarea se face diferit la copii si adulti.

In ceea ce priveste la modificarea referitoare la QI, reprezentanta DPPH a precizat ca noul ordin este de fapt in avantajul persoanelor cu handicap.

"Modificare QI a adus o crestere de patru patru puncte cel putin. Acum incadrarea in grad grav presupune un QI de sub 20 - 25 de puncte, inainte era sub 21 de puncte. Deci s-a crescut putin. Prin urmare, nu se poate spune ca am schimbat in defavoarea persoanelor cu handicap", a mai spus Ana Neagoe.

Ea a mai precizat ca modificarile au aparut in urma presiunii facute de organizatiile neguvernamentale care reprezinta interesele persoanelor cu tulburari din spectrul autist pentru ca aceste tulburari nu erau introduse in aceste criterii.