Comisia de selectie a trimis Guvernului lista de propuneri pentru postul de judecator la CEDO. Pe lista principala se afla trei nume - Bianca Gutan, Iulia Motoc, Florin Streteanu, iar pe lista de rezerva a fost selectionat Tudor Pantiru.

Cum se desfasoara procedura de alegere a judecatorului roman la CEDO:

Comisia selecteaza trei candidati, inclusi in ordine alfabetica pe lista de propuneri inaintata Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor juridice si pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu cele trei propuneri. Judecatorul roman la CEDO va fi ales de Adunarea Parlamentara de pe lista de trei candidati prezentata de Romania.

Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie. Comisia de selectie este formata din: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Anastasiu Crisu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecator la ICCJ, Simina Tanasescu - prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Radu Catana - prorector al Universitatii 'Babes-Bolyai', si Madalina Manolache - director la Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului din cadrul MJ.