Abordarile care afirma ca nu este nevoie de austeritate pentru reechilibrarea macroeconomica sunt gresite, a afirmat joi, la Bratislava, presedintele Traian Basescu, la summitul şefilor de stat din Europa Centrală cu tema "Strategia creşterii pentru redresare după criză".

"Este important sa subliniez un lucru: la nivel european a aparut in ultima vreme ideea ca nu avem nevoie de austeritate, ca sunt si alte solutii de reechilibrare macroeconomica. Eu cred ca sunt abordari gresite, care nu fac decat sa intarzie procesele de revenire la echilibrele macroeconomice care sa permita relansarea reala a cresterii durabile", a spus Traian Basescu.

Seful statului a exemplificat cu cazul Romaniei, argumentand ca tara noastra a revenit pe crestere in zece luni de la adoptarea masurilor de austeritate.

"Este clar ca masurile de austeritate sunt necesare atunci cand din erori politice sau demagogice un guvern distruge echilibrele macroeconomice si reechilibrarea nu se poate face decat prin masuri de austeritate, la timp, serios, hotarat, astfel incat perioada de austeritate sa fie cat mai scurta", a precizat presedintele.

El a avertizat insa ca "marea problema acum este problema sociala generata de criza - somajul, si in special somajul in randul tinerilor".

"Aici trebuie sa gasim solutii. Daca la nivel european nu vom lua masuri de creare de locuri de munca pentru tineri riscam sa avem o generatie pierduta", a mai spus Basescu.