Plenul CSM a promovat la Inalta Curte un judecator pus sub invinuire, anul trecut, de procurorii DNA. Presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Petronela Valeanu, fusese acuzata ca a anuntat o persoana ca este interceptata. Potrivit surselor HotNews.ro, CSM i-a acordat judecatoarei Valeanu "punctaj maxim la etica si integritate". Potrivit site-ului CSM, a primit 17puncte din 20. Promovarea ei la Inalta Curte ar fi fost puternic sustinuta de fostul presedinte CSM, Horatiu Dumbrava. Sectia de judecatori a CSM a aprobat in sedinta de luni, 10 iunie, numirea judecatoarei Valeanu la Inalta Curte, incepand cu data de 15.06.2013, cand ii va inceta mandatul de presedinte al Curtii de Apel Iasi.

Cristina ValeanuFoto: Luju.ro

Presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu, a fost pusa sub acuzare pentru favorizarea infractorului, in septembrie 2012, de procurorii DNA, intr-un dosar privind modul in care mai multi magistrati au solutionat procese vizand intabulari de terenuri. "Mi s-a adus la cunostinta faptul ca se fac cercetari. Acuzatiile la adresa mea nu sunt pertinente si sunt nefondate. Am exercitat toate procedurile in virtutea atributiilor conferite de lege", declara presedintele Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu, in septembrie 2012. Surse din randul anchetatorilor declarau atunci ca judecatoarea Valeanu este cercetata pentru favorizarea infractorului, ea fiind acuzata ca ar fi anuntat o persoana ca este interceptata. Judecatorii ar fi emis sentinte eronate in cazul unor persoane care au reusit sa-si intabuleze terenurile, in baza unor acte false. In acest dosar sunt cercetate in total peste 20 de persoane, inclusiv angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Iasi.

Plenul CSM a mai decis, intre altele, si inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii de numire in functia de judecator la Inalta Curte a doamnei Trestianu Viorica. Aceasta a demisionat anul trecut din magistratura "din motive neimputabile", asa incat acum numirea in functia de judecator trebuie facuta de seful statului. In cazul Valeanu, promovarea la Inalta Curte s-a facut direct de CSM deoarece Valeanu era magistrat si nu mai trebuia numita in prealabil in aceasta functie. Trestianu Viorica a demisionat anul trecut, fiind suspectata ca ar fi mers in excursii in strainatate pe banii avocatei acuzate ca ar fi mituit-o pe judecatoarea Gabriela Barsan pentru a aranja procese. RTV cita atunci surse judiciare care ar fi spus ca Viorica Trestianu este acuzata si ca ar fi apelat la aceeasi avocata, Claudia Gherbovan, pentru a obtine un post la Curtea de Arbitraj Comercial International. Avocatul Claudiei Gherbovan, Ovidiu Budusan a declarat atunci ca "in raport de un asemenea camp factual, ca cel despre care imi vorbiti, nu exista nicio incepere de urmarire penala". Potrivit surselor HotNews.ro, la CSM nu exista nici o comunicare din partea DNA privind o eventuala urmarire penala a judecatoarei Trestianu iar demisia de anul trecut ar fi fost motiva de "probleme personale".