Proiectul de regionalizare coordonat de ministrul Liviu Dragnea starneste din ce in ce mai multe ingrijorari si suparari printre primarii si sefii de Consilii Judetene din teritoriu, chiar si din randurile PSD. Seful CJ Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu, a declarat ca nu este de acord cu graba in care se face regionalizarea si a avut chiar si o declaratie ironica in replica pentru pesedistul Gheorghe Nechita primarul Iasului, oras ce are sanse sa devina resedinta pentru regiunea din zona Moldovei. "Dezbaterea pe acest subiect are un aspect cam dezlanat pe plan national (...) se bate apa in piua, fiecare vine cu idei despre cum se face regionalizarea, dar nu se incheaga ceva concret. Sunt probleme extrem de complicate. Noi vom adauga un nivel administrativ, fata de cel actual", sustine liderul PSD Vaslui.

Regiunile de dezvoltare, regiunile istorice si denumirile regiunilor viitoareFoto: CONREG

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu a declarat, in cadrul unei dezbateri difuzate de Digi 24 si preluata de publicatia Vremea Noua, ca nu este de acord cu graba in care se face procesul de regionalizare si a invocat existanta unor probleme ce nu se cunosc inca, dar ce vor afecta viata oamenilor.

  • "Nu sunt un adept al regionalizarii, dimpotriva am ridicat tot timpul acesta problema a regionalizarii la modul foarte rapid. Dezbaterea pe acest subiect are un aspect cam dezlanat pe plan national, pentru ca nu exista un vector in jurul caruia sa purtam discutiile. Noi, toti, vorbim de regionalizare, dar in afara unor probleme ridicate de ministrul Administratiei si Internelor nu avem niciun proiect la care sa ne raportam, sa discutam daca facem bine si cum este cel mai bine", a spus Buzatu. Acesta a mai spus ca "se bate apa in piua, fiecare vine cu idei despre cum se face regionalizarea, dar nu se incheaga ceva concret".

Potrivit publicatiei locale, mai toti presedintii de CJ din zona Moldovei nu-si doresc ca, in cadrul noii regiuni, un judet sa fie mai favorizat decat altul.

Astfel, potrivit informatiilor prezentate public referitoare la regionalizare, in viitoarea structura a regiunii din Moldova, cele sase municipii resedinta vor deveni poli de dezvoltare, in timp ce Iasiul va fi pol de crestere.

Primarul Iasului, oras care va deveni capitala de regiune, Gheorghe Nichita, este convins ca toata zona va iesi din saracie si rezultatele se vor cunoaste in cativa ani.

"Este important sa facem acest pas pana la 1 ianuarie 2014. (... ) Nu trebuie sa ne fie frica de acest proiect, care va duce la implementarea unor proiecte importante, care sa scoata regiunea din situatia in care este acum. Eu, ca primar al Iasiului, am avut vreun guvern care sa sprijine proiectele noastre. Niciunul. M-am saturat sa se tot vorbeasca de zona Moldovei drept 'saracie, saracie, saracie'. M-am saturat sa tot aud asta", spune Nechita.

Liderul PSD Vaslui: Noi vom adauga un nivel administrativ, fata de cel actual. Sunt probleme extrem de complicate.

In replica, Presedintele CJ Vaslui a avut o replica ironica, potrivit Vremea Noua.

"Regionalizarea poate conduce la cresterea nivelului de trai doar daca gandim un proces de imbogatire fortata a populatiei. Eu tin foarte mult la parerea colegilor, insa cateodata cred ca se pune problema regionalizarii la modul foarte entuziast, chiar nefondat. Sunt probleme extrem de complicate. Noi vom adauga un nivel administrativ, fata de cel actual. Vor creste cheltuielile administrative sau nu? Cred ca raspunsul este simplu.

Trebuie sa vedem daca e cel mai bun moment, acum. Nu e indicat sa faci o reorganizare administrativa in timpul unei crize, lucruri de genul acesta se fac atunci cand procesele economice se calmeaza, cand exista o anumita siguranta", mai spune Buzatu, acuzand graba de a se face noile regiuni in perioada de criza pe care o traverseaza Romania.

Seful CJ Neamt: Nu poti sa iei o decizie prin asumarea raspunderii Guvernului si ai rezolvat problema

De aceeasi parere ca Buzatu a fost si presedintele Cj Neamt, Culita Tarata (UNPR).

"Eu, unul, nu m-as grabi asa tare. Ar trebui facuta o analiza concreta, sa se vada specificul fiecarui judet, cu ce se ocupa populatia de acolo, ce este de facut in zona, nu asa. Trebuie sa gandesti de 100 de ori si sa tai o singura data. Nu asa, iei o hotarare prin asumarea raspunderii Guvernului si ai rezolvat problema. (...) Nu am cum sa fiu un adept al regionalizarii, nu pot accepta sa se faca impartirea tarii functie de interesele unora sau altora. Nu cumva incarcam aparatul administrativ al tarii? Cand tu esti cu buzunarele goale, iti permiti sa fluieri a paguba?", a declarat seful CJ Neamt.

Declaratiile directe ale presedintelui CJ Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu, cum ca nu este de acord cu regionalizarea si ca, de fapt, la dezbateri se bate apa in piua vin dupa ce in urma cu cateva saptamani si primarul Vasluiului, Vasile Paval (PSD), isi exprima ingrijorarile legate de procesul de regionalizare si se intreba ce se va intampla cu miile de angajati din directiile judetene.

Paval preciza ca primarii se tem ca aceste institutii judetene ar putea fi relocate sau desfiintate in noul plan administrativ si ca astfel, mii de angajati ar ramane fara slujba.

Ulterior, in urma unei intalniri si dezbateri organizate de ministerul lui Dragnea la Tulcea, s-a discutat problema, iar liderii locali care au participat au anuntat ca din 1 ianuarie 2014 institutiile deconcentrate cu rol de executie ar putea trece de la ministere in subordinea consiliilor judetene, ceea ce inseamna cateva mii de angajati in plus pentru Consiliile judetene.

Citeste mai multe pe tema regionalizarii: