Ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, si fostul secretar de stat pentru Afaceri Externe, Pierre Lellouche, in prezent deputat UMP (dreapta), au avut un schimb aprins de replici, dupa ce oficialul francez a calificat Romania drept "stat derbedeu", scrie Liberation, in editia electronica.

Acest schimb de replici vine in contextul in care ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, se afla marti in Franta, unde efectueaza o vizita.

Potrivit scrisorilor publicate de anturajul deputatului parizian, ambasadorul Bogdan Mazuru a protestat initial fata de folosirea acestui calificativ de catre Lellouche, in cadrul unei dezbateri legate de dosarul romilor, care a avut loc in Adunarea nationala, in 15 mai.

"Faptul ca sunteti membru al grupului de prietenie Franta Romania in Adunare face si mai de neinteles demersul dumneavoastra", afirma diplomatul roman, care vorbeste de "rea-credinta" si isi acuza interlocutorul de "vehicularea de date cantitative false". Aceste "informatii eronate intretin crearea si propagarea unor clisee", acuza Mazuru, care ii cere deputatului francez "sa dea dovada de mai multa obiectivitate in declaratiile viitoare".

Aceasta scrisoare nu este "acceptabila nici in forma, nici in fond", i-a raspuns Lellouche, aparand libertatea de exprimare a deputatilor in Franta. Acesta scrie ca ambasadorul nu poate "ignora conditiile perfect nedemne" in care traiesc romii "in tara dvs, in ciuda miliardelor de euro alocate de Europa pentru a ajuta Romania sa integreze corect" aceasta minoritate. "Acest comportament nu este demn de un stat al Uniunii si, o repet, este comportamentul unui stat derbedeu", subliniaza el.

"Regret sa va spun ca nicio formula de politete nu-mi trece prin cap", isi incheie Pierre Lellouche scrisoarea.