Premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Berlin, a fost primit luni seara de cancelarul Angela Merkel, el fiind intampinat la sediul Cancelariei federale cu onoruri militare. Inaintea intrevederii, cei doi oficiali au sustinut scurte declaratii de presa.

Intalnire intre Victor Ponta si Angela Merkel, la BerlinFoto: Agerpres/AP

Angela Merkel a declarat ca relatiile economice dintre cele doua tari sunt caracterizate de "prietenie", dar ca mai exista potential pentru dezvoltarea acestora, subliniind asupra faptului ca, pentru economia germana, "este foarte important sa fie respectate standardele statului de drept, sa existe siguranta juridica, sa fie combatuta coruptia si sa existe transparenta".

La randul sau, Victor Ponta a afirmat ca, dupa ani de criza, Romania si-a recastigat stabilitatea si vrea sa redevina un partener strategic si de incredere pentru Germania. El a dat totodata asigurari cu privire la "decizia Guvernului si a coalitiei de guvernare privind intarirea statului de drept, lupta impotriva coruptiei si hotararea noastra de a avea un cadrul legislativ cat mai transparent si cat mai eficient".

Declaratii Angela Merkel:

  • Ma bucur foarte mult ca astazi este oaspetele meu primul-ministrul al Romaniei, dl Ponta. Este vizita de inaugurare, prima vizita a sa in Germania in calitate de premier.
  • Vom vorbi despre relatiile bilaterale, despre problemele europene. In ceea ce priveste relatiile bilaterale, avem un parteneriat strans, cu foarte multe legaturi, si datorita minoritatii germane, iar eu ma bucur ca face parte din delegatia Romaniei si un reprezentant al minoritatii germane, dl deputat Ovidiu Gant, ceea ce imi arata ca avem foarte multe lucruri in comun.
  • Vom vorbi si despre relatiile economice si politice, care sunt caracterizate de o prietenie, avem multe cooperari in plan economic, noi suntem cel mai important partener comercial al Romaniei, dar mai exista potential pentru dezvoltarea acestor relatii.
  • Eu doresc sa aiba succes constructia economica a tarii, noi dorim sa fim un partener. Pentru economia germana este foarte important sa fie respectate standardele statului de drept, sa existe siguranta juridica, sa fie combatuta coruptia si sa existe transparenta.
  • Pe aceste teme, premierul roman a vorbit, inainte de aceasta intalnire, si cu investitorii germani.
  • Noi vom aborda si problemele europene privind perspectiva financiara, iar pentru tarile din Europa Centrala si de Est, deci si pentru Romania, acest lucru este foarte important, pentru ca aceste tari depind intr-o mare masura de continuitatea acestor planuri financiare pe termen mediu. In ceea ce priveste fondurile structurale si altele, eu cred ca vom avea discutii bune, intense, in aceasta seara.

Declaratii Victor Ponta:

  • Doresc sa multumesc dnei Merkel pentru invitatie si pentru aceasta oportunitate de a avea o prima intalnire bilaterala de la numirea mea in functia de prim-ministru.
  • Mesajul principal pe care doresc sa-l adresez guvernului german este acela ca Romania, dupa cativa ani de criza economica, sociala si politica, si-a recastigat stabilitatea si vrea sa redevina un partener strategic si de incredere pentru Germania.
  • O Romanie stabila, democratica si puternica poate sa reprezinte intr-adevar un partener pentru Germania si pentru Europa la frontiera de est a UE.
  • In primul rand, vom discuta despre colaborarea economica bilaterala si am multumit, in cadrul intalnirilor de astazi, investitorilor germani pentru contributia lor importanta la dezvoltarea Romaniei.
  • Si exista din partea Guvernului determinarea absoluta de a imbunatati cadrul legislativ, protectia investitorilor germani si de asigura un cadru judiciar de protectie a acestora.
  • Doresc de asemenea sa exprim decizia Guvernului si a coalitiei de guvernare privind intarirea statului de drept, lupta impotriva coruptiei si hotararea noastra de a avea un cadrul legislativ cat mai transparent si cat mai eficient.
  • Eu, personal, si guvernul pe care il conduc crede cu tarie in drumul european al Romaniei si in faptul ca trebuie sa fim cu totii parteneri in construirea viitorului proiect european.
  • Si voi dori de asemenea, in cadrul acestei intalniri, sa exprim dorinta Romaniei de a se coordona cu Germania si cu restul UE in toate politicile regionale referitoare la R. Moldova, Ucraina, tarile din Balcanii de Vest, acolo unde este nevoie de sprijinirea directiei pro-europene, pro-democratice si pro-dezvoltare.

Cei doi sefi de guvern vor avea o intrevedere de un sfert de ora. Discutiile vor continua insa la un dineu oferit de catre Angela Merkel in onoarea lui Victor Ponta, scrie Agerpres.

"Relatiile bilaterale, precum si teme europene si regionale vor sta in centrul convorbirilor din cadrul unei cine comune. Cei doi sefi de guvern vor discuta si despre politica interna romaneasca", a anuntat Cancelaria federala.

Avand in vedere ca ultima vizita la acest nivel la Berlin a avut loc in anul 2006, obiectivele premierului Victor Ponta se inscriu in linia intaririi relatiilor economice si politice, discutandu-se si teme bilaterale si europene de actualitate, a precizat Guvernul de la Bucuresti.

Premierul Victor Ponta efectueaza o vizita oficiala de doua zile in Germania. In prima parte a zilei de luni, el a participat la conferinta cu tema "Cooperarea economica romano-germana: Noi perspective", la sediul Deutsche Bank, precum si la o dezbatere organizata de Fundatia Friedrich Ebert cu tema "Contributia Romaniei la o Europa sociala si democrata".

Marti, in a doua zi a vizitei sale in Germania, premierul se va deplasa la Stuttgart, unde va avea intalniri cu oficiali ai companiei Daimler, care de curand a anuntat o investitie de peste 300 de milioane de euro in tara noastra.

Intalnirile politice la nivel inalt vor continua si la Stuttgart, cu premierul landului Baden-Wurttemberg.

In partea a doua a zilei de marti, Victor Ponta va efectua o vizita oficiala in Slovacia.